Infofinanciar > Info > Modificările Legilor Educației influnțează piața muncii din România. Noile amendamente îi vizează pe elevii de 16 ani
Info

Modificările Legilor Educației influnțează piața muncii din România. Noile amendamente îi vizează pe elevii de 16 ani

elevi în clasă; sursă foto: observatornews.ro
FOTO: observatornews.ro

Un amendament depus de Partidul Național Liberal menit să îmbunătățească Legile Educației îi vizează în mod direct pe minorii care au împlinit vârsta de 16 ani și care vor să se integreze pe piața muncii.

Astfel, agenții economici au posibilitate să angajeze, cu jumătate de normă, elevii care au cel puțin 16 ani. Totodată, activitatea profesională desfășurată de adolescenți va fi echivalat cu stagiul de practică.

Amendamentele propuse de social democrați

Grupul parlamentar PSD, pe lângă sutele de amendamente depuse la Legile Educației, a venit cu propunerea ca operatorii economici care se ocupă de instruirea practică a elevilor să le acopere cheltuielile necesare pentru formarea profesională precum și acordarea unei burse.

Comisia de învățământ a Camerei Deputaților a aprobat propunerea venită din partea demnitarilor PSD potrivit căreia unitățile administrativ-teritoriale pot sprijini învățământul liceal tehnologic dual prin acoperirea costurilor aferente investițiilor, cheltuielilor materiale, burse sau alte stimulente acordate elevilor și personalului din învățământ implicat în formarea profesională.

Amendamentul propus de liberali definește „învățământul preuniversitar tehnologic în sistem dual este o formă de organizare a învățământului liceal, în școli postliceale cu personalitate juridică sau ca structuri fără personalitate juridică, în cadrul liceelor cu personalitate juridică, ori în colegii terțiare nonuniversitare care funcționează în cadrul instituțiilor de învățământ superior”, potrivit observatornews.ro.

Comisia pentru învățământ a aprobat măsura exmatriculării pentru elevii agresivi

În altă ordine de idei, Comisia pentru învățământ a aprobat și măsura exmatriculării pentru elevii care încalcă grav normele de conduită. Altfel spus, școlarii care comit fapte violente vor putea fi exmatriculați, după ce vor fi prezentate mai multe proceduri prin care elevii se vor putea apăra.

„Acest amendament permite exmatriculare pentru cazurile extrem de grave, sigur, cu o procedură care să asigure dreptul la contestaţie, dreptul la apărare etc. şi sigur că această exmatriculare nu înseamnă că nu se poate reînmatricula elevul la altă unitate de învăţământ. Sigur că da, după ce există un program în care să existe consiliere, să existe ajutorul necesar pentru îndreptarea comportamentului. Considerăm însă că, având în vedere situaţiile din ultimele luni de violenţă în şcoală, trebuie să avem prevederi.

Ne-am uitat şi la ceea ce se întâmplă în alte state ale Uniunii Europene care, chiar dacă învăţământul este obligatoriu şi garantat, au această posibilitate de exmatriculare din unitatea de învăţământ pentru cazurile cele mai grave”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca în cadrul dezbaterilor din cadrul Comisiei pentru învățământ.

Trebuie precizat că măsura exmatriculării nu se aplică pentru elevii inlcuși în sistemul de învățământ obligatoriu. „Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu”, potrivit unui comunicat emis de ministerul Sănătății, potrivit edupedu.ro.