Infofinanciar > Info > Noile modficări aduse sistemului de învățâmânt. Ligia Deca: ”Un prim element este intervenția în dotarea școlilor”
Info

Noile modficări aduse sistemului de învățâmânt. Ligia Deca: ”Un prim element este intervenția în dotarea școlilor”

Ligia Deca, Sursă foto: Kanal D
foto: kanald.ro

Ligia Deca, ministrul Educației, a vorbit în cadrul unei emisiuni despre noile legi ale educației cuprinse în programul România Educată creat de președintele Klaus Iohannis.

Oficialul ministerului de Educației a explicat faptul că în baza legilor amintite,  programele școlare vor fi modificate. Prin urmare și examenul maturității va suferi modificări substanțiale, însă acestea nu se vor aplica începând cu acest an.

Ligia Deca: ”Se va modifica programul-cadru și programele la liceu”

Ligia Deca a precizat pentru un post de teleziune faptul că ”Pentru elevii care se află acum în liceu, examenul de Bacalaureat nu se schimbă. Cei care vor intra pe filozofia noului Bacalaureat sunt cei care vor intra în clasa a IX-a pentru doi ani, ca să avem timp să modificăm și programele școlare”.

”Se va modifica programul-cadru și programele la liceu. Acolo ar fi trebuit să le schimbăm de câțiva ani. Noua formulă de BAC pe care legile o propun nu va fi aplicată până când nu vor fi în vigoare noile programe și nu vom forma profesorii pentru a le putea aplica într-un mod corect.

De asemenea, pentru programele gimnaziu și învățământul primar ne propunem să includem mai multe elemente de achiziție a competențelor digitale și ne propunem să aducem elemente care vizează educația pentru viață – educație antreprenorială, juridică, educație pentru sănătate, educație rutieră ș.a.m.d”,  a completat ministrul Educației. Legile Educației vin la pachet cu o modificare care îi vizează în mod direct pe fiecare elev.

Ce presupune portofoliul digital al elevilor

Altfel spus, întreaga activitate școlară a elevilor va fi înregistrată sub forma unui portofoliu digital. Obiectivul acestei noi măsuri le va permite profesorilor să observe mai ușor progresul sau regresul  elevilor. De întocmirea portofoliilor digitale se vor ocupa diriginții.

”Fiecare etapă prin care trece elevul, fiecare evaluare, fiecare achiziție nouă va fi cuprinsă într-un portofoliu educațional. Încă de la grădiniță, copiii au niște caracterizări care includ achizițiile lor, pentru ca mai apoi, în școală, să includă notele, evaluările consilierului școlar și ca element de noutate, activitățile extrașcolare din educație informală, nonformală dacă merge la șah sau baschet.

E un soi de CV, cuprinde toate experiențele de învățare ale copilului. Dar mai cuprinde ceva foarte important, care sunt zonele unde profesorii trebuie să insiste. Sistemul educațional trebuie să intervină din timp (…)”, a mai declarat Ligia Deca.

În cadrul interviului acordat postului de televiziune România TV, Deca a vorbit și despre digitalizarea școlilor, o măsură prin care se urmărește eliminarea ghiozdanului mult prea greu pentru elevi.

”Un prim element este intervenția în dotarea școlilor, pe care noi deja o facem, prin PNRR. Dotăm săli de clasă, laboratoare, școli, cu tot mobilierul de care ele au nevoie. Vorbim inclusiv despre dulapuri, unde copiii își pot lăsa manualele. Dacă ne uităm puțin în față, la momentul în care vom avea digitalizate toate manualele împreună cu aplicații interactive, nevoia de a avea un ghiozdan foarte greu va scădea și mai tare”, conchide Ligia Deca.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.