Infofinanciar > Info > Legile Educației au fost aprobate! Ligia Deca: Vor fi dezbătute de urgență în Parlament
Info

Legile Educației au fost aprobate! Ligia Deca: Vor fi dezbătute de urgență în Parlament

Ligia Deca; spotmedia.ro
sursă foto: spotmedia.ro

Ligia Deca, ministrul Educației, a transmis în cadrul unui briefing de presă de la Guvern, că proiectele privind legile Educației adoptate astăzi de Executiv vor ajunge în Parlament, pentru a fi dezbătute în procedură de urgență, în cadrul unei comisii comune.

„Există aprobată o solicitare de procedură de urgență, odată cu adoptarea legilor în Guvern și s-a discutat despre abordarea discuției legilor într-o comisie reunită a celor două comisii de educație din cele două camere ale Parlamentului”, a declarat Ligia Deca.

Ministrul a explicat în cadrul conferinței de presă de la Palatul Victoria de miercuri că legile educației au o prioritate în Parlament, iar de aceea acestea pleacă de la Guvern spre dezbatere în cadrul procedurii de urgență, într-o comisie specială comună. Așadar, acestea nu vor mai trebui să sufere procedura legislativă uzuală, care durează deseori mai multă vreme.

Aspectul constituțional al priorității legilor educației

Ligia Deca a fost întrebată de reporteri dacă este de părere că prioritizarea legilor educației nu ar putea ridica probleme de constituționalitate, din moment ce bicameralismul a fost suspendat pentru analizarea acestor prevederi.

Argumentând că aceste legi au un caracter cu un impact social și economic extrem de important, ministrul Educației a explicat că „și procedura de urgență este o procedură democratică și aranjamentele care decurg din aprobarea unei astfel de proceduri la nivelul Parlamentului sunt tot o formă a democrației reprezentative. Este decizia Parlamentului care va fi modalitatea de dezbatere în cele două Camere, aceasta fiind una dintre ele”, informează G4Media.

Articolul despre grila de salarizare a fost eliminat

Ligia Deca a mai transmis că articolul despre grila de salarizare care ar porni de la nivelul salariului mediu pe economie a fost eliminat din legile educației, după ce ministrul a discutat cu reprezentanții sindicatelor, care au optat ca această prevedere să fie introdusă în legea salarizării.

Ligia Deca a explicat că „Este vorba de articolul care vorbea despre grila de salarizare care ar porni de la nivelul salariului mediu pe economie, s-a agreat în discuţia cu reprezentanţii sindicatelor, care a precedat şedinţa de Guvern, ca această garanţie să fie introdusă în legea salarizării”, precizând că „angajamentul politic există în continuare la nivelul coaliţiei ca debutanţii în învăţământ să plece de la salariul mediu pe economic, ca nivel minim pentru a fi stimulaţi şi pentru a avea cei mai buni profesori la clase”.

Despre diversitate, cu Ligia Deca

Ministrul a fost întrebat și de prevederile privind diversitatea, orientarea sexuală și introducerea materiei religie la Bacalaureat. Deca a menționat că se poartă discuții continuu pe aceste teme cu reprezentanții cultelor.

„Diversitatea, aşa cum este ea definită în lege, se referă la particularităţile copiilor (..) mi se pare normal ca un copil care provine din mediul rural să fie sprijinit la fel ca un copil care vine din mediul urban. Cred că diversitatea este o bogăţie în educaţie şi definiţia din actul normativ subliniază acest lucru. Aşa cum am mai spus, motto-ul UE este Uniţi în diversitate deci nu avem în niciun fel intenţia ca prin pachetul legislativ să ne referim la ceea ce am văzut şi eu în declaraţia cultelor. Nu avem nicăieri în lege sintagma ideologie de gen”, a precizat ministrul Educației, citată de News.ro.