Lumea la zi

Mișcări de trupe în Italia! De ce „inima industrială” a peninsulei cade sub vraja Giorgiei Meloni

Meloni, Sursă foto: Twitter
Sursă foto: Twitter

După ce „s-au îndrăgostit” de greii de dreapta Silvio Berlusconi și Matteo Salvini la alegerile precedente, alegătorii din nordul Italiei vor acum să-i dea o șansă Giorgiei Meloni. Partidul „Frații Italiei” al lui Meloni conduce în sondajele de opinie la nivel național înainte de alegerile parlamentare de duminică și ar urma să iasă pe primul loc chiar și în „inima industrială” a nordului Italiei. Potrivit sondajelor recente, „Frații” sunt pe cale să obțină cele mai multe voturi în regiunile bogate Lombardia, Veneto și Piemont.

Această tendință constituie o transformare pentru partidul lui Meloni, având în vedere că aceste regiuni erau în trecut fiefurile „Ligii” lui Salvini și „Forza Italia” a lui Berlusconi.

Întrebarea se pune în felul următor: de ce alegătorii din aceste zone se îndreaptă acum către Meloni, în contextul în care aceasta promite scă va exista o schimbare radicală de direcție pentru Italia într-un moment critic pentru economia țării și pentru securitatea Europei?

Ce spun antreprenorii din nordul Italiei

„Este o decizie bine gândită, nu se bazează nici pe instinct, nici pe ideologie: de data aceasta voi vota cu convingere pentru Giorgia Meloni”, a declarat Ettore Boffelli, care deține și conduce o fabrică de nasturi în Chiuduno, un mic sat din provincia industrială Bergamo, în Lombardia.

Afacerea lui Boffelli este tipică pentru întreprinderile mici și mijlocii care au făcut din Lombardia una dintre cele mai bogate regiuni din UE, precum și principalul exportator al Italiei. Întreprinderile asemănătoare celei ale lui Boffelli se confruntă acum cu o presiune intensă din partea concurenților străini și cu o creștere a costurilor energetice. După ce au votat partidele tradiționale de dreapta, proprietarii lor se îndreaptă acum spre Meloni.

Boffelli consideră că numai „Frații” pot ajuta întreprinderile mici să devină mai competitive la nivel internațional, în special prin reducerea taxelor și a birocrației. Peste 90% din nasturii din rășină ai lui Boffelli sunt exportați în afara Italiei. „Să ne ocupăm de concurența străină este treaba noastră”, după cum spune el cu mândrie.

Și alți mici antreprenori din Bergamo împărtășesc speranțele lui Boffelli. Alberto Colleoni, care este co-manager la o afacere de familie în domeniul tapițeriei, o va alege pe Meloni, după ce la alegerile anterioare a votat pentru Salvini și Berlusconi. „Nu este cea mai bună alegere, dar sper că va fi cea mai puțin rea”, a spus el, explicând că planurile fiscale promise de Meloni „i-ar face munca mult mai ușoară”.

În programul său, Meloni a propus în special o rată de impozitare de 15% care să fie aplicată tuturor contribuabililor pentru orice creștere a veniturilor față de cei trei ani precedenți, precum și retragerea progresivă a unui impozit regional pe activitățile productive. Aliații de dreapta ai lui Meloni propun, de asemenea, reduceri de taxe, la fel ca și rivalul ei de centru-stânga Enrico Letta.

Faptul că „Frații Italiei” domină acum votul în nordul țării nu este o surpriză pentru Giulio Tremonti, care a fost de patru ori ministru al Economiei și Finanțelor în timpul lui Berlusconi și care acum candidează alături de Meloni.

„A fost și este în continuare centru-dreapta. Ceea ce se schimbă nu este orientarea votului, ci compoziția diferită a coaliției”, a declarat el pentru POLITICO, adăugând că preferința a ceea ce el numește „homo economicus” pentru partidele de centru-dreapta nu a făcut decât să crească odată cu actuala criză economică.

Parierea pe favorit

La alegerile naționale din 2018, „Frații Italiei” a fost partenerul junior al coaliției de centru-dreapta. Dar, după patru ani în băncile opoziției, partidul lui Meloni este acum liderul coaliției, o circumstanță care, în schimb, îi împinge pe unii alegători de dreapta ezitanți să îl prefere pe Meloni în locul lui Berlusconi și Salvini.

„Mulți alegători de centru-dreapta optează pentru principalul partid al coaliției. Există un fel de efect de emulație, o tendință de a susține liderul care se dovedește deja a fi mai puternic”, a remarcat Lorenzo Pregliasco de la agenția de sondaje You Trend, care se așteaptă, de asemenea, ca Meloni să obțină un scor mai bun decât Salvini, inclusiv în nord.

Stabilirea sa în bastioanele „Forza Italia” și „Liga” „a durat mult timp”, a declarat Giuliano Verdi, care a fost co-președintele secției de partid „Frații din Italia” din Bergamo timp de aproape un deceniu. Partidul lui Meloni a fost recompensat pentru că a fost singurul care a refuzat alianțele cu Partidul Democrat de centru-stânga și cu mișcarea anti-sistem 5Star, spre deosebire de toate celelalte partide care s-au alăturat coaliției guvernamentale a lui Draghi, a susținut Verdi.

Dar, unii antreprenori, care reprezintă o minoritate conform sondajelor, regretă sfârșitul erei Draghi și ar putea vota pentru Partidul Democrat de centru-stânga sau pentru așa-numitul „al treilea pol” centrist, condus de fostul premier Matteo Renzi și de europarlamentarul Carlo Calenda.

Pentru Matteo Brignoli, co-proprietar al unei afaceri care produce țesături de lux în districtul textil din Bergamo, guvernul Draghi a fost o „echipă de vis”. Brignoli exportă 95% din producția sa. „Ne-a plăcut metoda lui Draghi, care este o abordare de manager”, a spus el. Căderea executivului Draghi „a fost un șoc”, iar el va vota pentru „al treilea pol” centrist, care a promis să readucă agenda lui Draghi.

Brignoli se confruntă cu o perioadă dificilă din cauza prețurilor ridicate la energie. Mașinile sale de vopsit sunt încălzite cu gaz, dar afacerea sa este afectată și de creșterea prețurilor produselor chimice, cum ar fi soda caustică. Din ce în ce mai mult, el se teme de concurența rivalilor comerciali din Portugalia, care plătesc mult mai puțin pentru electricitate și gaz.

„Care este trecutul lui Meloni? Nu este apropiată de lumea afacerilor”, a spus el.