Lumea la zi

Georgia Meloni, la cataramă cu Viktor Orbán? Cei doi se împotrivesc vehement Uniunii Europeană

meloni orban hungarytoday.com
sursă foto: hungarytoday.com

Giorgia Meloni iese din nou în față și-și exprimă nemulțumirile față de conducerea europoeană de la Bruxelles. De data aceasta, lidera extremei drepte din Italia aduce critici la asupra noului proiect al Uniunii Europene privind suspendarea unei părți semnificative din finanţările pentru Ungaria. Liderii blocului comunitar au pus această propunere pe posibilele riscuri legate de corupţia de la Budapesta.

„Adevăraţii antieuropeni sunt cei care, în timp ce suntem atacaţi şi UE trebuie să fie mai puternică decât oricând, spun că trebuie o Europă în prima divizie şi o alta în divizia a doua, şi care fac totul pentru a arunca Ungaria în braţele lui Putin”, a afirmat Giorgia Meloni într-un interviu acordat Il Giornale.

Mărul Discordiei

Lidera extremei drepte de la Roma atacă astfel Comisia Europeană, instituția venind cu o propunere către statele membre prin care să fie aprobată suspendarea a 7,5 miliarde de euro din finanţările pentru Ungaria. Liderii europeni se tem astfel că sumele de bani nu vor fi manevrați în mod corespunzător, bazându-și această acțiune pe posibilul fenomen de corupție de le Budapesta.

Lidrii de la Bruxelles au specificat în special „nereguli” şi „carenţe” în Ungaria privind modalitățile de achiziţii publice și a subliniat proporţia „anormal” de ridicată a candidaturilor unice pentru aceste contracte.

Alianța Meloni – Orbán

Fratelli d’Italia, partidul condus de Meloni, este preferat în alegerile parlamentare din Italia ce vor susține pe 25 septembrie. Această formațiune politică are strânse legături doctrinale cu actala conducere a Ucrainei, unde premierul Viktor Orbán duce o politică bazată pe naționalism. Acesta din urmă s-a pronunțat de numeroase ori împotriva acțiunilor Uniunii Europene, susținând mai mult ideea unei „Europă diferite” în care statele membre să aibă mai multă putere de decizie față de momentul actual.

În acest fel, în interviul acordat, Meloni aduce în discuție importanța unei „apropieri între naţiunile europene în loc de îndepărtarea şi divizarea lor prin utilizarea problemei statului de drept ca armă ideologică pentru a le lovi pe cele care nu sunt considerate fiind pe linie”. Despre legătura cu premierul ungar, aceasta a adăugat: „Orban îşi va face alegerile, eu nu fac ceea ce spune Orban. Ţin cont doar de interesul naţional al Italiei”, citează hotnews.ro.

Situația agitată din Italia

Fratelli d’Italia este la momentul actual partidul care domină scena politică ante-alegeri. Formațiunea face astfel parte dintr-o coaliţie care include Liga (antimigranţi) a lui Matteo Salvini şi partidul conservator Forza Italia, al lui Silvio Berlusconi.

Ultimele sondaje autorizate, această coaliţie conduce în fața adversarilor cu un procentaj de 46%. „Respect alegerile democratice ale tuturor ţărilor din lume. Orban a făcut lucruri bune şi de asemenea a făcut şi erori”, a declarat Matteo Salvini.