Infofinanciar > Info > Minus 50… de bani! Consiliul Concurenței face o anchetă după ce reducerea prețului la combustibil nu a fost cea solicitată
Info

Minus 50… de bani! Consiliul Concurenței face o anchetă după ce reducerea prețului la combustibil nu a fost cea solicitată

scumpire combustibil - sursa foto - zgd.md
scumpire combustibil - sursa foto - zgd.md

Prețurile la combustibil au crescut simțitor pe parcursul acestui an. Practic, un litru de motorină sau de benzină costă la acest moment cu 3 lei mau mult decât costa în 2021. Din cauza acestei scumpiri, românii dau acum cu câteva zeci de lei mai mult pentru un plin de combustibil, comparând cu situația din anul trecut.

Cei doi ani de pandemie și războiul dintre Ucraina și Rusia, au contribuit în mod decisiv la scumpirea prețului la carburanți. De exemplu, în București, motorina standard este aproape de pragul psihologic de 9 lei per litru, mai precis costul maxim este de 8,78 lei. În acest caz, statul se pregătește să ofere subvenții pentru transportul de mărfuri și persoane în valoare de 50 de bani pe litru de combustibil, lucru care nu pare să fie pe placul unor instituții din statul român.

IMM-urile nu sunt mulțumite de compensație

Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor, spune că s-a cerut ceva și s-a oferit altceva: „Preţurile sunt extrem de mari în acest moment. Am văzut că s-a venit cu o reducere de 50 de bani pe litru, ceea ce nu e îndeajuns şi nu e conform cu realitatea, pentru că la un preţ de 8,5 sau 8,7 lei pe litru, 50 de bani nu reprezintă mare lucru. Noi cerusem 50 de euro cenţi, ceea ce ar fi înseamnat 2,5 lei.” Dacă s-ar fi aplicat subvenția de 2,5 lei, situația ar fi ajuns aproape la nivelul la care era înainte de aceste scumpiri. Consiliul Concurenței face deja o anchetă în acest caz, mai ales că în alte țări deja s-a plafonat prețul, au fost reduse anumite taxe sau le sunt oferite vouchere șoferilor.

Pentru această schemă de sprijin bugetul total alocat este în valoare de 300 de milioane de lei, existând posibilitatea ca acesta să crească. Peste 3.000 de transportatori ar trebuie să fie beneficiarii acestei măsuri de sprijin.

Președintele Federației Operatorilor Români de Transport, Augustin Hahiu, a declarat  următoarele : „Piaţa de transport are nevoie de orice măsură care să compenseze chiar şi parţial creşterea costurilor care le influenţează activitatea în mod direct. Un drum Bucureşti-Timişoara, dus-întors, cu motorină, costă cu 300 de lei mai mult ca anul trecut. Sigur că e puţin în raport cu ceea s-a întâmplat din perspectiva preţurilor la carburanţi, dar tot este ceva.”, conform Antena 3.

Alte state din Uniunea Europeană au luat deja măsuri în mod mai rapid. În Germania a fost introdusă temporar o reducere a taxeri pe carburanți, iar în Portugalia a fost creat un program prin care se acordă vouchere în valoare de maxim 20 de euro pentru fiecare beneficiar. De asemenea, Ungaria a luat decizia să plafoneze prețul la pompă.