Infofinanciar > Esential > (VIDEO) Războiul din Ucraina, între risc și oportunitate pentru investitorii la bursă
Esential

(VIDEO) Războiul din Ucraina, între risc și oportunitate pentru investitorii la bursă

(VIDEO) Războiul din Ucraina, între risc și oportunitate pentru investitorii la bursă
sursa foto: capital.ro

Podcastul „Esențial” l-a avut ca invitat pe Istvan Sarkany, investitor la Bursa de Valori București din anul 2013. El a intrat în lumea bursei odată cu IPO-ul Romgaz, iar astăzi a explicat care au fost deciziile și motivele sale cu privire la propriul portofoliu în contextul declanșării războiului din Ucraina.


Impactul războiului asupra piețelor financiare europene este clar. Bursa de Valori București a pierdut miliarde de euro capitalizare de când conflictul a izbucnit, primele companii care au avut de pierdut fiind cele cu acționariat rusesc.

Istvan Sarkany, investitor la BVB

Istvan Sarkany, investitor la BVB

Investitorii cu experiență, printre care și Istvan Sarkany, au văzut acest fenomen ca o oportunitate pentru a-și întări portofoliul: „Aceste scăderi sunt doar oportunități să mai acumulez în plus la companiile în care am încredere că o să performeze bine în viitorul apropiat. Pentru cei care investesc în indici sau fonduri mutuale, e mai simplu, deoarece un fond mutual nu poate să dea faliment. Companiile au mereu acest risc”, ne explică investitorul.

Cum alegi în ce se investești?

Istvan Sarkany ne-a transmis că a început să investească la bursă în 2013, când a avut loc IPO-ul Romgaz. Totul a început de la prietenii lui, care deja dețineau acțiuni la diferite companii listate la BVB, și îi propuneau lui Istvan să investeasc la rândul lui: „Ideea de a investi la bursă mi-a venit de la prieteni. Când am început eu a fost IPO-ul de la Romgaz. IPO-urile de stat care sunt o oportunitate bună pentru investitorii începători. De obicei se listează cu un anumit discount, iar investiția are un risc foarte mic. Am început cu câteva zeci de mii de lei, iar pe parcurs au tot crescut sumele. E mult mai ușor să crești natural decât să vii cu 100.000 euro pe bursă”

Chiar dacă inițial nu a avut o pregătire în domeniu, nu a terminat o facultate de economie sau business, s-a adaptat profilului odată ce a prins gustul investițiilor: „Sunt inginer la bază dar am terminat un masterat în administrarea afacerilor, știu să citesc un bilanț, să înțeleg contabilitatea, e un avantaj pentru un investitor individual care investește activ.

Când vine vorba despre investițiile pe care le realizează, Istvan își urmărește cu atenție companiile pe care le are în portofoliu, activitate ce i-a intrat în reflex având în vedere că are o experiență de aproape 10 ani, și analizează rapoartele pe care le publică. „Trebuie să ai măcar 5-10 sau mai multe companii și să știi foarte bine fiecare companie și cu ce se ocupă. Dacă vezi că lucrurile nu se mai dezvoltă în direcția în care îți dorești, e clar că trebuie să vinzi compania respectivă. Ăsta este tot secretul. Majoritatea investitorilor nu au timp să cerceteze raportările companiilor, să le urmărească. Pentru ei e mult mai la îndemână să cumpere un fond mutual sau eventual un ETF, un fond de indice care le dă expunere pe un coș de companii. Acolo urmăresc managerii de fond și singurul tău efort este să vii cu bani periodic atât timp cât îți permiți să investești”, ne explică Istvan Sarkany