Lumea la zi

Ministrul ucrainean de interne, ucis într-un accident aviatic. Un elicopter s-a prăbușit peste o gradiniță

Denis Monastirski, fostul ministru ucrainean de interne
sursa foto: Mvs.gov.ua

Denis Monastirski, ministrul ucrainean de interne, a murit miercuri dimineață într-un accident aviatic produs în apropiere de Kiev. Elicopterul în care se afla acesta, alături de adjunctul său, s-a prăbuşit în apropierea unei grădiniţe.

Tragedia aviatică a avut loc în Brovarî, un mic oraș aflat în regiunea Kiev. Conform poliției locale, șaisprezece persoane, între care ministrul ucrainean de interne, Denis Monastirski și adjunctul său. Toate cele nouă persoane din elicopter şi-au pierdut viaţa, alături de alte șapte persoane aflate la sol care s-au nimerit să fie în zona în care aeronava s-a prăbușit, transmite CNN.

Ministrul ucrainean de interne și adjunctul său, printre victime

Alături de Denis Monastirski, conform presei locale, şi Evhen Ienin, prim-adjunctul ministrului ucrainean de interne, se afla la bord. Şeful Poliţiei Naţionale, Ihor Klimenko, a mai adăugat că în rândul victimelor se află și doi copii, dat fiind că aeronava a căzut pe o grădiniță. Alte  22 de persoane se află în prezent în spital, inclusiv 10 copii. Starea acestora nu este cunoscută pentru moment.

The Office of the President confirmed the information about the falling of a flying object near a kindergarten. pic.twitter.com/Q17clRTZJ7

— NEXTA (@nexta_tv) January 18, 2023

Cine a fost Denis Monastirski

Denys Anatolievici Monastirski a fost un avocat și politician din Ucraina care a ocupat funcția de ministru de interne al Ucrainei din 16 iulie 2021 până la moartea sa, adică astăzi, 18 ianuarie 2023.

Acesta a fost absolvent al Facultății de Drept a Universității de Management și Drept din Khmelnytskyi, fiind doctor în drept. În 2007, Monastyrsky și-a început cariera de avocat. De asemenea, a condus departamentul de legiferare și expertiză științifică din cadrul părții de cercetare a Universității de Management și Drept din Khmelnytskyi, unde a lucrat ca profesor asociat. Monastyrsky este cofondator și membru al consiliului de administrație al Asociației Culturale a Tinerilor din Podolia „În viitor prin cultură”.

Între 2014 și 2019, Monastyrsky a fost asistent-consultant al lui Anton Gerashchenko. În perioada premergătoare alegerilor prezidențiale ucrainene din 2019, Monastyrsky a fost prezentat ca expert al „Echipei” candidatului prezidențial Volodymyr Zelensky privind reforma aplicării legii. Zelensky a câștigat alegerile și a fost învestit în funcția de președinte al Ucrainei la 20 mai 2019.

Elicopterul aparținea serviciilor de urgență ucrainene

Postul public de televiziune ucrainean a mai precizat că elicopterul aparţinea serviciilor de urgenţă, deşi multe dintre detaliile incidentului rămân neconfirmate. Pentru moment, nu este clar ce a cauzat prăbuşirea elicopterului. De asemenea, nu a existat un comentariu imediat din partea Rusiei, iar oficialii ucraineni nu au făcut nicio referire la vreun atac rusesc în zonă la momentul respectiv.

„Nu este vorba de un accident de maşină. În oraşul Brovarî, un elicopter a căzut în apropierea unei grădiniţe şi a unei clădiri rezidenţiale. În momentul tragediei, în grădiniţă se aflau copii şi angajaţi ai instituţiei. În acest moment, toată lumea a fost evacuată. Există victime. Ambulanţe, poliţie şi pompieri lucrează la locul accidentului”, a anunţat pe Telegram Oleksi Kuleba, guvernatorul regiunii Kiev.

Reuters menţionează, de asemenea, că videoclipurile partajate pe reţelele sociale arată o clădire în flăcări şi martorii spun că un obiect asemănător unui elicopter sau unei drone s-a prăbuşit.

„Suntem în curs de a afla informaţii despre victime şi circumstanţe”, a scris pe Telegram adjunctul şefului biroului prezidenţial al Ucrainei, Kirilo Timoşenko.