Infofinanciar > Lumea la zi > Marea Britanie va trimite elicoptere Sea King în Ucraina! Unul dintre ele a ajuns deja
Lumea la zi

Marea Britanie va trimite elicoptere Sea King în Ucraina! Unul dintre ele a ajuns deja

sea king sursa: Leonardo UK
sursa: Leonardo UK

Marea Britanie s-a angajat să trimită elicoptere Sea King către armata ucraineană „ca parte a sprijinului său permanent”. Unul dintre acestea a ajuns deja în țară.

Ministerul britanic al Apărării a făcut anunțul pe pagina oficială de Twitter a instituției. Oficialii au mai adăugat că: „Marina Regală a oferit instruire cu Sea King pentru 10 echipaje ale Forțelor Armate ale Ucrainei, sporindu-le capacitățile de căutare și salvare”.

Inițiativa era în plan de o lună

Inițiativa a fost confirmată pentru prima dată în noiembrie, trei elicoptere Westland Sea King fiind așteptate să ajungă în Ucraina în mod iminent. Se crede că unul dintre acestea a ajuns deja acolo și este gata de a fi folosit de armata ucraineană împotriva invadatorilor săi ruși.

Cele trei elicoptere Westland WS-61 Sea King sunt vechi aeronave britanice care au fost scoase din uz. Așadar, acestea pot părea relativ demodate. Însă Ucraina are nevoie de tot suportul posibil, iar Marea Britanie s-a angajat să își continua sprijinul.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a anunțat acest acord încă din luna noiembrie, înaintea unei reuniuni regionale europene pentru a discuta despre continuarea ajutorului militar acordat Ucrainei. Primul elicopter ar fi fost livrat la sfârșitul lunii trecute, iar Marina Regală britanică asigură instruirea echipajelor ucrainene, pentru a reuși să mânuiască corect aeronavele.

Elicopterele Westland

Westland a fabricat 341 de elicoptere WS-61 între 1969 și 1995 sub licență de la Sikorsky. Înlocuirea motoarelor Rolls-Royce Gnome este principalul diferențiator între WS-61 și SH-3/S-61 fabricat în SUA, care este propulsat de o pereche de motoare GE T58. Sikorsky a produs mai mult de 1.300 de modele începând cu 1959.

Marina americană a retras tipul lor de elicopter în 2006, iar forțele britanice l-au retras în 2018. Acesta este încă utilizat pe scară largă de către contractorii civili, iar varianta VH-3D continuă să zboare ca Marine One, transportând președintele SUA. Elicopterul cu o lungime de 16 metri are o viteză de croazieră normală de 222 de km/h și o greutate maximă la decolare de aproape 10 tone.

O versiune ușor alungită, S-61, a fost fabricată concomitent pentru piața civilă. O versiune actualizată a acestei aeronave, S-61T, a fost produsă într-o cantitate limitată în baza unui contract pentru Departamentul de Stat al SUA pentru transportul de personal începând cu 2014.

100 de rachete asupra Ucrainei

Mai multe orașe din Ucraina, inclusiv capitala Kiev, sunt sub atac cu rachete rusești, spun autoritățile ucrainene.

Ucraina a raportat un nou atac cu rachete rusești, în mai multe orașe, unde s-au auzit explozii despre care autoritățile au spus că provin de la sistemele de apărare aeriană care doboară rachetele care se apropie.

Oleksiy Arestovych, consilier al biroului prezidențial, a scris pe Facebook că peste 100 de rachete se apropiau, în mai multe valuri, iar alarmele de raid aerian puteau fi auzite în întreaga țară.

Explozii au fost auzite în Kiev, Zhytomyr și Odesa, potrivit unui corespondent Reuters și a relatărilor din presa locală. Au fost anunțate întreruperi de energie electrică în regiunile Odesa și Dnipropetrovsk, cu scopul de a reduce la minimum potențialele daune la infrastructura energetică, potrivit SkyNews.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.