Lumea la zi

Consilierul lui Zelenski a demisionat. Unde se va ajunge cu războiul din Ucraina

Oleksiy Arestovych
sursa: Facebook Oleksiy Arestovych

O greșeală uriașă a fost făcută recent de Oleksiy Arestovych, unul dintre cei mai importanți consilieri ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Oficialul a fost nevoit să își dea demisia după ce le-a dat apă la moară propagandiștilor ruși în urma atacului din weekend asupra unui bloc de locuințe din Dnipro.

Consilierul prezidențial Oleksiy Arestovych și-a dat demisia marți, 17 ianuarie, după ce a sugerat, într-un comentariu, că forțele ucrainene au doborât racheta care a lovit blocul din Dnipro, informație preluată de propagandiștii ruși care au acuzat imediat Kievul pentru această tragedie care a implicat decesul a zeci de civili.

Oleksiy Arestovych și-a dat demisia din funcția de consilier al lui Volodimir Zelenski

Oficialul ucrainean şi-a prezentat demisia marţi dimineața în faţa preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, transmite agenția națională de presă Ukranews. De asemenea, acesta și-a prezentat și într-o postare pe Facebook demisia scrisă de mână alături de o serie de explicații cu privire la ce s-a întâmplat.

„Îmi cer sincer scuze victimelor și rudelor acestora, locuitorilor din Dnipro și tuturor celor care au fost profund răniți de versiunea mea prematur eronată cu privire la contextul în care racheta rusă a lovit o clădire rezidențială”, a scris el.

Mai mult, într-un mesaj pe Telegram, acesta a adăugat că demisia vine după „o greșeală fundamentală” pe care a făcut-o cu privire la acest subiect extrem de sensibil în contextul războiului.

De la ce a pornit incidentul

Scandalul a început după ce acesta a făcut o serie de comentarii controversate după ce o rachetă a rușilor a lovit sâmbătă un bloc de apartamente din Dnipro, omorând cel puţin 41 de persoane. Astfel, inițial, Arestovici a transmis că sistemul ucrainean de apărare antiaeriană a doborât racheta rusească Kh-22, pornind un val de reacții dure din partea Rusiei, după ce comentariile au fost preluate imediat de propagandiştii ruşi care au ajuns să spună că imobilul a fost lovit de fapt de o rachetă de apărare ucraineană.

Cu toate că ulterior acesta a venit cu informații suplimentare prin care a recunoscut că forțele armate din Ucraina nu aveau capacitatea de a doborî acest tip de rachetă lansat de Rusia era deja prea târziu.

ONU condamnă atacul de sâmbătă

Un bloc de 9 etaje din orașul ucrainean Dnipro s-a prăbușit sâmbătă în urma unui atac rusesc cu rachete. Cel puțin 35 de oameni au murit, iar printre ei se află și o fată de 15 ani. Alți 75 sunt răniți și peste 35 de persoane sunt date dispărute pentru moment. Salvatorii continuă să caute supraviețuitori prin mormanele de moloz, însă șansele de a mai găsi supraviețuitori sunt minime.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a „condamnat” recent lovitura extrem de sângeroasă a forţelor ruse împotriva unui imobil rezidenţial din Dnipro, centrul administrativ al regiunii Dnepropetrovsk din estul Ucrainei, atrăgând atenția că este vorba de un alt exemplu de „suspiciune de încălcare a legilor războiului”, a anunțat Stéphanie Tremblay, o purtătoare de cuvânt a Națiunilor Unite.

„O lovitură a dărâmat sâmbătă seara un bloc de apartamente din Dnipro, într-unul dintre cele mai mortale atacuri din Ucraina de la începutul invaziei ruse. Secretarul general a condamnat acest atac, spunând că este un nou exemplu de suspiciune de încălcare a legilor războiului”, a declarat presei oficialul ONU.