Info

Ministrul Muncii, sfaturi despre combaterea prețurilor uriașe ale facturilor la energie! Noul plan pentru plafonarea tarifelor

Marius budai
sursa foto gov.ro

Marius Budăi a susținut ieri pentru Antena 3, că Guvernul a aprobat o prelungire a plafonării şi compensării preţurilor pentru consumatorii casnici.

Aproape 1 milion de români au de plătit sume colosale la energia electrică, facturi care depăşesc chiar şi 8.000 de lei.

„Această coaliţie care susţine Guvernul a luat de la începutul formării coaliţiei măsuri care să vină în sprijinul cetăţenilor şi în special mediului de afaceri, dar mai ales în sprijinul categoriilor de cetăţeni vulnerabili. Am anunţat acum câteva săptămâni propunerea Partidului Social Democrat care se află deja pe masa dialogului a coaliţiei politică şi anume acele măsuri care vin în sprijinul seniorilor acestei ţări. Majorarea valorii punctului de pensie, dar şi majorarea pensiei minime, dar şi bineînţeles pentru angajaţii din privat, majorarea salariului minim brut garantat în plată. Recent, în coaliţia politică s-a decis şi Guvernul a aprobat o prelungire a plafonării şi compensării preţurilor pentru consumatorii casnici. Trebuie să fim foarte atenţi la evoluţia preţurilor, dar şi la evoluţia economică, să gândim echilibrat între a sprijini între măsurile cu impact social, dar şi măsurile cu impact economic, astfel încât să avem o sprijinire a celor două piloane echilibrată, ca nu cumva, din dorinţa de a face mai bine, să stricăm şi să transformăm, aşa cum se spune în popor, „mai binele în duşman”, este declarația făcută de Marius Budăi,  pentru Antena 3.

Sfaturile pentru a plăti mai puțin factura la energie

Primul pas este notificarea furnizorului și contestarea sumei aferente facturii. De asemenea, este necesar să notificați furnizorul pentru a vă trimite metrologia contorului și pentru a-l compara cu indexul vechi. Dacă nu primiți niciun răspuns favorabil în termen de 15 zile, atunci vă puteți adresa către ANRE sau direct la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC). Ca ultimă soluție, este înaintarea unei acțiuni în instanță pentru a anula factura.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat, luni,referitor la preţurile la energie raportate la consumul din 2021, că  mulţi consumatori s-au plâns că acest lucru, care nu încurajează reducerea consumului.

„Ordonanţa trebuie să se raporteze la o referinţă. Anul 2021 nu este totuna cu 2020 când a fost lockdown sau când a fost consumul mai mic. La nivelul Comisiei Europene propunerea este undeva, pentru IMM, la o perioadă de 5 ani de zile. Sigur că putem discuta, putem vedea. Eu cred că fiecare care vrea să facă economie trebuie să facă. Eu cred ca trebuie găsit în Parlament un mijloc de stimulare. Este un consum care nu a fost limitat de preţ, a fost un consum normal în 2021. Nu un consum mai mic. Dacă în loc de 300KW, consumă 255 KW, plăteşte mai puţin. Este clar că este încurajat, dar trebuie să găsim şi o modalitate de bonificaţie”, a explicat ministrul liberal al Energiei.