Info

Bani de la stat pentru anumiți români! Marius Budai: „Se dau 2.250 de lei lunar”

bani, sursa foto - cancan.ro
bani, sursa foto - cancan.ro

Angajatorii primesc o sumă lunară de 2.250 de lei timp de un an, pentru fiecare șomer cu vârsta de peste 45 de ani, părinte singur sau șomer de lungă durată, angajat pe o perioadă nedeterminată.

Potrivit ministrului Marius Budăi, se vor acorda mai mulți bani pentru șomerii de lungă durată, pentru ucenici, pentru familiile monoparentale și pentru cei de peste 45 de ani care nu au un loc de muncă.

Ce condiții trebuie îndeplinite

Budăi susține că  în urma rectificării bugetare, capitolul „Asistență socio-economică” din bugetul Ministerului Muncii și a Protecției Sociale a fost majorat cu 400 de milioane de lei, ceea ce va permite întreprinderilor să încheie noi acorduri pentru angajarea persoanelor care fac parte din categoriile sociale vulnerabile. „Fondurile erau suficiente până la sfârşitul anului, dar prin această rectificare bugetară sunt şi bani suplimentari pentru a încheia noi convenţii. PSD îşi doreşte să sprijine mediul de afaceri, să păstreze locurile de muncă din sistem, dar şi să creeze alte locuri de muncă. Sprijinim mediul de afaceri, astfel încât să îşi califice oamenii la locul de muncă prin măsura uceniciei”, a declarat ministrul Muncii, confrom Antena3.ro.

Angajatorii care angajează  pe perioadă nederminată șomeri de lungă durată, șomeri  care au peste 45 de ani și părinți din familii monoparentale,  primesc 2.250 de lei pe persoană în fiecare lună pentru o perioadă de 12 luni, cu obligația de a continua raportul de muncă sau de serviciu pentru cel puțin 18 luni, în condițiile prevăzute la articolul 85 din Legea 76/2002 privind asigurarea de șomaj. În plus, statul acoperă  și  costurile legate de forța de muncă pentru angajarea persoanelor cu handicap și  a șomerilor care în termen de cinci ani de la începerea activității  îndeplinesc condițiile de solicitare a pensiei anticipate parțiale sau de vârstă.

Subvenționarea  costurilor  angajatorilor

De asemenea, bugetul Ministerului Muncii și a Protecției Sociale prevede și subvenționarea  costurilor  angajatorilor care încheie contracte de ucenicie la locul de muncă. Suma acordată va fi echivalentul a 60% din valoarea indicelui social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, pentru fiecare angajat în baza contractului de ucenicie.

În România, conform celor mai recente date INS, sunt peste 430.000 de şomeri a înregistrat  în luna noiembrie a anului trecut, la o rată a şomajului de numai 5,2%. Numărul de şomeri raportat de INS şi calculat conform standardelor Biroului Internaţional al Muncii nu a depăşit niciodată nivelul de 800.000 din 2009 încoace, deşi, tehnic, ar fi trebuit să fie mai mare.