Infofinanciar > Info > Ministrul Muncii, în ajutorul pensionarilor! Ce a anunțat acum Marius-Constantin Budăi
Info

Ministrul Muncii, în ajutorul pensionarilor! Ce a anunțat acum Marius-Constantin Budăi

marius-constantin budai (sursă foto: Știri de Cluj)
sursă foto: Știri de Cluj

Contextul actual, în care prețurile sunt foarte mari, mai ales la necesitățile de bază, pun pensionarii din România la grea încercare, asta pentru că pensia minimă, cea pe care o primesc cea mai mai mare parte a seniorilor din țară, nu este suficientă pentru un trai decent. Astfel, prin numeroase proiecte sociale, Guvernul a ajutat de-a lungul ultimelor luni acești români.

De data aceasta , ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius-Constantin Budăi, împreună cu oficialul de la Proiecte Europene, Marcel Boloș, au anunțat că se vor deplasa la Bruxelles pentru a discuta acolo cu înalți demnitari europeni despre eliminarea plafonului din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în ceea ce privește pensiile.

În ajutorul pensionarilor

Recent, Marius-Constantin Budăi a declarat public că plafonul ce face referire la pensiile românilor, anunțat prin PNRR ca fiind de 9,4% din Produsul Intern Brut (PIB), trebuie eliminat, iar tocmai din acest motiv intenționează acum să rezolve această problemă la Bruxelles, în cadrul unor discuții cu reprezentanți ai Comisiei Europene (CE).

O prioritate pentru ministerul Muncii și Solidarității Sociale este acum să încheie legea pensiilor până la sfârșitul acestui an, asta dacă va mai ocupa această funcție în Guvern și după rotativa guvernamentală. Marius-Constantin Budăi a mai anunțat apoi că dorește să analizeze Legea 127 și să decidă ce să se păstreze din legea veche.

Pensii mai mari

Astfel, dacă va mai rămâne în funcția de ministru al Muncii, Budăi speră să obțină mai mulți bani pentru a majora pensiile românilor, însă momentan nu dorește să creeze speranțe false pentru începutul anului viitor. Oficialul a susțin că prudența este cea mai potrivită în acest moment.

Însă până atunci, în viitorul apropiat, Budăi și Boloș se vor deplasa la Bruxelles pentru noi negocieri. Oficialul de la Muncă a declarat deja că nu se așteaptă ca negocierile să fie unele ușoare, însă cei doi miniștri susțin că sunt pregătiți pentru discuții. Cei doi vor aduce argumente ce au la bază rata inflației și eliminarea inechităților din sistemul de pensii.

În plus, după observațiile sale, Marius-Constantin Budăi spună că niciun alt PNRR din vreo țară membră a Uniunii Europene (UE) nu prezintă un plafon similar cum este cel al României. Ministrul susține că a verificat cu atenție legislațiile celorlalte state membre ale blocului comunitar și că nu mai există nicio astfel de plafonare.

PNRR-ul, problematic

În cazul oricărei plafonări, dacă această este implementată, trebuie să fie bazată pe o analiză de impact solidă. Iar în acest sens, ministrul Muncii și Solidarității Sociale este de părere că în momentul redactării Planului Național de Redresare și Reziliență au apărut câteva erori. Astfel, potrivit oficialului, această plafonare nu ar avea în spate niciun argument solid.

Tocmai din acest motiv, în momentul în care a ajuns pe scaunul de ministrul al Muncii, Marius-Constantin Budăi a dorit cu prioritate să afle o justificare a acestei plafonări, însă nu a primit niciun răspuns, relatează substantial.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.