Infofinanciar > Info > Când își vor primi seniorii pensia în luna iunie? Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Marius Budăi
Info

Când își vor primi seniorii pensia în luna iunie? Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Marius Budăi

pensie marius - constantin budăi, ministrul muncii (sursă foto: stiridinsurse.ro)
sursă foto: stiridinsurse.ro

În ultima perioadă, s-au răspândit zvonuri referitoare la o posibilă întârziere în plata pensiilor fizice prin intermediul Poștei Române din cauza sărbătorilor de Rusalii. Cu toate acestea, ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat oficial data la care pensionarii își vor primi leafa lunară.

Marius Budăi a declarat că pensiile nu vor întârzia în luna iunie 2023. Pensionarii își vor primi banii la timp, iar poștașii vor livra plicurile cu veniturile seniorilor români inclusiv în ziua de Rusalii, pe 5 iunie. „Pensiile se vor plăti în calendarul stabilit, 1-15 iunie, fără niciun fel de rezervă (…). Da (poștașii muncesc și în vinerea din punte – n.r.). Nu va exista nicio zi de întârziere”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Poștașii nu vor avea vacanță și vor lucra de Rusalii

Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii Publice, a oferit și el asigurări cu privire la termenul în care vor fi livrate pensiile seniorilor. „Noi avem convenție încheiată între CNPP si Compania Națională Poșta Română în care sunt stipulați foarte clar termenii atât de plată, cât și de distribuire a pensiilor. Este o problemă la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie privind acele zile libere.

Am vorbit personal cu șeful companiei Poșta Română. Ei vor lucra pe 2 iunie, vineri. Am primit asigurări că vor începe să distribuie pensiile pe 2 iunie pentru acei beneficiari care au ales plata prin mandat poștal, urmând ca după data de 6 să intram în program normal. Noi, primele tranșe de bani, le vom vira încă de la sfârșitul lunii mai, să aibă cash să livreze pensiile începând cu data de 2 iunie, vineri. Până pe data de 15 trebuie achitate toate pensiile pentru cei care au optat pentru plata pensiei prin mandat poștal”, a explicat Daniel Baciu, citat de Subtanțial.

Se recalculează pensiile

Unii pensionari români care au ieșit la pensie în urmă cu un an și jumătate sau care au continuat să lucreze după împlinirea vârstei de pensionare pot solicita recalcularea veniturilor pe care le primesc lunar de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Scopul acestui proces este de a asigura o pensie mai mare pentru acești beneficiari.

Pensionarii care pot solicita recalcularea veniturilor includ cei care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului la pensie pentru limita de vârstă, precum și cei care au continuat să lucreze legal după ce au ieșit la pensie. Recalcularea pensiilor poate fi efectuată prin adăugarea veniturilor și stagiilor de cotizare, precum și a altor documente care pot influența drepturile de pensie care nu au fost luate în considerare la stabilirea inițială a pensiei.

Recalcularea pensiilor va fi realizată treptat, în funcție de anul în care a fost stabilită pensia și stagiul de cotizare realizat până la momentul pensionării. Ministrul Muncii, Marius Budăi, estimează că peste cinci milioane de pensii vor fi recalibrate în acest proces, începând cu perioada următoare. Acesta asigură pensionarii că nicio pensie nu va scădea ca rezultat al recalculării.