Infofinanciar > Info > Reforma pensiilor speciale desființată de Bănca Mondială. Marius-Constantin Budăi merge la Bruxelles să rezolve problema
Info

Reforma pensiilor speciale desființată de Bănca Mondială. Marius-Constantin Budăi merge la Bruxelles să rezolve problema

Marius - Constantin Budăi, ministrul Muncii
FOTO: playtech.ro

Ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, va pleca săptămâna viitoare la Bruxelles pentru a negocia cu oficialii europeni jalonul sin PNRR care vizează speciale.

Totodată, ministrul a precizat că raportul Băncii Mondiale referitor la reforma pensiilor a ajuns și în România, însă, social-democratul nu a avut timp să îl citească.

Marius Constantin Budăi pleacă la Bruxelles

”Probabil mă voi duce şi săptămâna viitoare (la Bruxelles – n.r.). Astăzi (joi – n.r.) a venit raportul de la Banca Mondială, abia aştept să-l citesc şi eu. Eu mă duc să discut şi să avem jalon îndeplinit, să vedem ce mai este de făcut, dacă mai este de făcut ceva după raportul care a venit acum de la Banca Mondială şi după analiza pe care o va face Comisia Europeană.

Doresc ca luni sau marţi să plec spre Bruxelles, să rezolvăm, să închidem acest jalon, să vedem care este situaţia, să vedem ce măsuri, ce mai avem de făcut ca să închidem acest jalon”, a precizat Marius Constantin Budăi.

Ministrul a dat de înțeles că s-a făcut prea multă vâlvă pe fondul reformei pensiilor speciale, în contextul în care Raportul Băncii Mondiale indică faptul că acestea ar trebui eliminate complet.

„Practic, s-a creat o aşteptare foarte mare şi pe lângă, eu cred foarte mult în principiile din spatele unei reforme, nu neapărat în cifre şi în efectul imediat, pentru că vă spun că 190.000 de militari au 0,72% din PIB şi ceilalţi au 0,1% din PIB, deci la 0,72% din PIB, chiar dacă am tăiat de tot şi nu am pune nimic în loc, ceea ce este imposibil, impactul ar fi ăsta”, a mai spus oficialul român.

Cum se vor rezolva inechitățile din sistemul public de pensii

Dar trebuie să fie principiile din spate, să fie principiile sănătoase să aliniem vechimea la vechimea minimă din stagiul din sistemul public şi aceste lucruri s-au făcut. Erau diplomaţi, cei de la Curtea de Conturi, funcţionari publici, parlamentari care aveau necesar de minim 4 ani de zile. Acum este minim 15 ani de zile, aşa cum este şi în sistemul public, să nu mai permitem asimilări de profesii în magistratură”, adăugat ministrul Muncii.

În privința inechităților din sistemul public de pensii, Budăi a subliniat faptul că și această chestiune trebuie rezolvată. „ Mai discutăm cu Comisia Europeană, vedem ce avem de făcut astfel încât să rezolvăm jalonul și această problemă, pentru că este o problemă și trebuie s-o rezolvăm, trebuie să rezolvăm aceste inechități, a mai declarat Marius-Constantin Budăi.

Oficialii Băncii mondiale sugerează faptul că din cauza prevederilor din legea pensiilor speciale, nu vor fi reduceri substanțiale de cheltuieli. Se va obține o reducere de doar 2% în cazul în care anumite sporuri vor fi eliminate din pensiile militare.