Infofinanciar > Info > Gabriela Firea transmite un mesaj pentru toate familiile. Ele pot face aproximativ 6.000 de copii fericiți
Info

Gabriela Firea transmite un mesaj pentru toate familiile. Ele pot face aproximativ 6.000 de copii fericiți

copil-adoptie-sursa-foto-unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Ministrul Familiei, Gabriel Firea, a transmis un mesaj prin care încurajează procesul de adopție, aceasta spunând că înfierea unui copil este unul dintre cele mai nobile lucruri pe care cineva le poate face.

Aceasta spune, potrivit G4Media, că : „Adopţia este unul dintre cele mai nobile gesturi pe care le pot face oamenii. Dragostea nu ţine cont de ADN, etnie sau culoarea părului. Fiecare copil merită iubire, o casă şi o familie care să-i îndrume în viaţă. Astăzi, 2 Iunie, este Ziua Naţională a Adopţiei. Profit de ocazie să vă spun că adopţia este singura şansă pe care o au mii de copii aflaţi în grija statului pentru a creşte cu iubirea unei mame şi a unui tată.”.

Gabriela Firea indică și faptul că, din cei peste 47.000 de copii care sunt în sistemul de protecție specială, circa 6.000 dintre ei sunt adoptabili, așteptând doar familia care să fie potrivită.

Cât despre procesul de adopție în sine, fosta jurnalistă spune că : „(…) a fost mult simplificat şi va deveni mai uşor o dată cu noul sistem informatic prin care modernizăm sistemul de protecţie a copiilor. Părinţii adoptatori nu vor mai fi obligaţi să vină la “ghişeu” pentru documente, iar totul va fi digital, online Un pas imens pentru acest proces complex. Doar anul trecut, au ajuns în familii iubitoare aproape 1.600 de copii, un record pentru ultimii 20 de ani. Copiii sunt viitorul nostru bun şi luminos. Cu toţii au dreptul să trăiască şi să crească alături de o familie.”.

Ce este adopția și cine poate face acest lucru

Adopția reprezintă o operațiune de tip juridic prin intermediul căreia se creează o legătură de filiație între adoptator și adoptat, dar și legături de rudenie între adoptat și rudele adoptatorului.

De asemenea, dacă cineva vrea să adopte, trebuie să respecte anumite condiții: să fie cu 18 ani mare decât persoana pe care vrea să o înfieze, iar adaptorul sau familia care adoptă trebuie să îndeplinească garanții morale și să poată asigura copilului resurse necesare pentru educație, creștere și dezvoltare, toate în mod armonios.

În plus, nu au dreptul la adopție persoanele care: suferă de boli psihice sau de handicap mintal; au fost condamntate definitiv pentru o infracțiune contra familiei , făcută cu intenție, pentru trafic de persoane sau pentru consum și distribuire de droguri; oamenii care sunt decăzuți din drepturile părintești sau care deja au un copil care beneficiază de o măsură specială de protecție. În plus, nici persoanele ai căror soți se regăsesc într-una dintre situațiile de mai sus nu au dreptul de a adopta.

În România, procesul de adopție, la momentul actual, este compus din cinci etape: prima este abținerea atestatului de persoană sau familie adoptatoare; a doua se referă la potrivirea inițială și la cea practică; cea de-a treia reprezintă încredințarea copilului în vederea adopției la persoana sau familia atestată; a patra este încuviințarea adopției și, ultima, verificarea și activitățile de după adopție. Pentru mai multe detalii, puteți accesa site-ul https://dgaspcbt.ro/adoptia/ .