Lumea la zi

Amenințări directe către Chișinău! Deputați rusi: ”Republica Moldova s-ar putea dezintegra, dacă aderă la NATO”

alephnews.ro
FOTO: alephnews.ro

Demnitarii ruși își continuă războiul declarațiilor la adresa Republicii Moldova. Este vorba de mai mulți demnitari ai Dumei de Stat care au amenințat Chișinăul cu repercusiuni grave. Afirmația vine la scurt timp după ce un senator din Rusia a declarat că președinta Maia Sandu riscă să repete ”politica sinucigașă” a liderului ucrainean Volodimir Zelenski.

Svetlana Jurova, membră a partidului Rusia Unită care îl sprijină pe Vladimir Putin a declarat că: „ De obicei, reacţionăm la acţiunile care au loc. Moldova ne-a supărat în ultima vreme cu o serie de decizii ale sale”, potrivit stirileprotv.ro.

În vârstă de 51 de ani, Svetlana Jurova, este o fostă sportivă, campioană olimpică la patinaj viteză și a debutat în politică la scurt timp după ce și-a încheiat activitatea sportivă. În momentul de față Jurova se află pe lista de sancțiuni a Canadei.

Demnitari ruși amenință Republica Moldova

Aderarea Moldovei la NATO reprezintă principala nemulțumire a politicienilor ruși, Leonid Kalașnikov, un membru influent al Dumei de Stat a precizat că aderarea Chișinăului în organizația nord-Atlantică ar putea duce la distrugerea acestui stat iar Rusia o va cataloga ca pe o amenințare la adresa securității.

”Dacă Moldova vrea să-şi distrugă propriul stat, aceasta este cea mai bună cale. Dacă ei cred că, la fel ca Finlanda sau Suedia, pe furiş, rapid, profitând de situaţie, pot adera la NATO şi că nu li se va întâmpla nimic pentru asta în propria lor ţară, ar trebui să-şi amintească altceva. Faptul că Finlanda are două limbi oficiale şi îşi respectă poporul. Iar ei (Moldova) au Găgăuzia (…) şi Transnistria, care are o populaţie rusofonă şi care şi-a exprimat voinţa cu mult timp în urmă, la începutul anilor 1990”, a declarat Kalașnikov, potrivit news.ro.

Leonid Kalașnikov este un deputat comunist și ocupă funcția de președinte al Comisiei pentru CSI( Comunitatea Statelor Independente), care reunește mai multe state ex-sovietice. De asemenea, și Kalașnikov se află pe lista neagră a statelor occidentale după ce Rusia a invadat ucraina în februarie 2022.

Maia Sandu renunță la neutralitate

Andrei Klimov, vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă a Consiliului Federaţiei, a postat pe canalul personal de telegram o întrebare retorică prin care se întreabă dacă Maia Sandu este pregătită să repete ”politicile sinucigașe” ale președintelui ucrainean Zelenski, potrivit stirileprotv.ro.

”Problemele dezastruoase ale Ucrainei au început după lovitura de stat pro-occidentală (din 2014), urmată de respingerea neutralităţii constituţionale care exista înainte şi de declararea oficială a direcţiei Kievului către blocul militar anti-rusesc NATO” amintește oficialul rus.

Săptămâna trecută Maia Sandu a declarat pentru Politico, faptul că în Republica Moldova, pe fondul capacităților militare reduse, există discuții serioase privind aderarea statului de a se alătura unei ”alianțe mai mari” dar fără a preciza cu subiect și predicat care ar fi aceasta.

”Şi dacă la un moment dat, noi, ca naţiune, ajungem la concluzia că trebuie să schimbăm neutralitatea (prevăzută de Constituţie – n.r.), acest lucru se va face printr-un proces democratic” a declarat Maia Sandu.

Chișinăul a solicitat aliaților occidentali să îi consolideze capacitățile de apărare aeriană. În luna iunie forul legislativ din Republica Moldova votat o lege prin care a interzis transmiterea programelor propagandistice rusești.