Infofinanciar > Lumea la zi > Ministru german: Soldații ucraineni încep să se antreneze pe tancuri Leopard 1! Când va începe contraofensiva?
Lumea la zi

Ministru german: Soldații ucraineni încep să se antreneze pe tancuri Leopard 1! Când va începe contraofensiva?

Tancuri leopard, sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

Peste 100 de militari ucraineni au început în această săptămână antrenamentul pe tancurile de luptă Leopard 1, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, pentru publicația spaniolă La Vanguardia.

Livrarea a 80 de tancuri Leopard de model mai vechi va începe în a doua jumătate a anului 2023, a declarat ministrul într-un interviu publicat la 28 aprilie.

Germania, un ajutor extrem de mare pentru Ucraina

Germania a livrat deja Ucrainei 18 tancuri moderne Leopard 2 și aproximativ 40 de vehicule de luptă de infanterie Marder, a confirmat Pistorius.

Anterior, Pistorius a declarat pentru Die Welt că țările NATO plănuiesc să trimită în Ucraina două batalioane de tancuri de luptă germane Leopard 2 și patru batalioane de tancuri Leopard 1.

Cele 160 de tancuri reprezintă aproximativ jumătate din cele 300 de tancuri solicitate de Ucraina pentru contraofensiva sa preconizată pentru primăvară/vară. Leopard 1 are un tun de calibrul 105 mm, diferit față de actualul standard NATO de 120 mm (întâlnit la Leopard 2 și la celelalte tancuri moderne occidentale).

Această diferenţă de calibru pune o problemă: muniţia de tanc de calibrul 105 mm nu se prea mai găsește pe piață și nu e disponibilă în cantități/stocuri suficiente. Compania germană Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) a precizat că deţine în stoc un număr total de 99 de blindate de tip Leopard 1 A5 care ar putea fi livrate Ucrainei. „Nu toate sunt operaţionale în acest moment. Estimăm că putem livra primele 20 de tancuri Leopard 1 A5 după o recondiţionare, care ar dura în jur de trei luni”, transmitea FFG în februarie. Potrivit cotidianului Süddeutsche Zeitung, producătorul de armament Rheinmetall deţine 88 de blindate Leopard 1, potrivit Digi24.

Pregătiți de luptă

Ucrainenii au mai primit 14 tancuri Challenger 2 din partea Marii Britanii – echivalentul unui pluton. Simplist vorbind, trei plutoane formează o companie de tancuri, iar trei companii alcătuiesc un batalion. Conform ambasadorului ucrainean la Londra, UK ar mai putea livra forțelor Kievului alte 14 tancuri similare în viitor. De asemenea, SUA a promis Ucrainei 31 de tancuri Abrams. Anunțul a fost făcut în luna martie, iar Pentagonul a precizat că livrarea acestor blindate ar putea dura „un an sau chiar mai mult”.

Pe hârtie, tancurile britanice și cele americane alcătuiesc încă un batalion la standarde NATO. Conform ministrului german al Apărării, țările NATO își propun să trimită două batalioane de Leopard 2 și patru batalioane de Leopard 1 în Ucraina. În acest moment, ucrainenii dispun de cel mult un batalion de Leopard 2. Tancurile Leopard (atât modelul 1, cît și modelul 2) promise Ucrainei sunt în număr de 160. Oficialii ucraineni susțin că au nevoie de 300 de astfel de tancuri pentru ca o contraofensivă împotriva forțelor ruse să aibă succes.