Infofinanciar > Info > Ministerul Apărării vrea înarmarea Armatei! Ce programe de înzestrare a solicitat MApN
Info

Ministerul Apărării vrea înarmarea Armatei! Ce programe de înzestrare a solicitat MApN

armata romaniei sursa forbes.ro
sursa foto: forbes.ro

Ministerul Apărării Naţionale a cerut permisiunea prealabilă a Parlamentului pentru a demara procedurile de atribuire a mai multor programe de achiziții de echipamente militare, inclusiv sisteme de arme SHORAD – VSHORAD, vehicule de luptă pentru infanterie cu șenile – MLI, sisteme obuzier cu calibrul de 155 mm la nivelul batalionului, rachete aer-aer cu radar de acțiune medie și cu infraroșu de acțiune scurtă.

Birourile permanente reunite au decis marţi să aducă solicitarea la comisiile parlamentare de apărare.

Programele de înzestrare au în vedere operaţionalizarea ţintelor de capabilităţi asumate în cadrul procesului NATO şi UE de planificare a apărării pentru realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel prin programele de înzestrare vor fi asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament în sprijinul unor categorii de forţe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI, cu mijloace care să le asigure supravieţuire în câmpul tactic, cu o mobilitate şi o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită”, se arată în solicitarea MApN.

În această situație, Ministerul Apărării Naționale a solicitat permisiunea prealabilă a Parlamentului pentru a începe procedurile de atribuire referitoare la programele de înzestrare următoare:

Programul de înzestrare „Sistem integrat de arme SHORAD – VSHORAD”

Acest program constă în procurarea a 16 sisteme integrate de arme SHORAD – VSHORAD pentru Forțele Aeriene și a 9 sisteme de arme SHORAD și 16 sisteme de arme VSHORAD pentru Forțele Terestre, împreună cu suport logistic și echipamente specifice pentru instruire și antrenament. Programul de înzestrare are o valoare totală estimată la 4.200 milioane euro și va fi implementat în două etape, urmând ca în prima etapă să se achiziționeze 6 sisteme integrate de arme SHORAD – VSHORAD pentru Forțele Aeriene și 6 sisteme SHORAD și 6 sisteme VSHORAD pentru Forțele Terestre. Acest lucru este menționat în documentul de aprobare a programului, care precizează că plățile vor fi efectuate pe măsură ce programul va fi implementat.

Prima etapă a programului va fi demarată în 2023 și va dura 8 ani, până în 2030, cu o valoare estimată a contractelor de achiziție de 2.100 milioane euro. Potrivit Ministerului Apărării Naționale, inițierea celei de-a doua etape va avea loc după anul 2030, iar valoarea sa estimată va fi mai mare de 100 milioane euro.

Programul de înzestrare „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile – MLI”

Programul constă în achiziționarea a 298 de seturi complete de MLI, care includ varianta de bază și derivate, împreună cu stocurile strategice și operative. Acestea vor fi furnizate pentru structurile de infanterie mecanizată din cadrul Forțelor Terestre.

Valoarea totală a acestui program de înzestrare este de aproximativ 2.995 milioane euro. Programul va fi împărțit în două etape și va fi implementat împreună cu plățile aferente. În prima etapă, care va începe în 2023 și va dura 9 ani, se va achiziționa un număr de 246 de seturi complete MLI, inclusiv simulatoare de instruire și suport logistic inițial. Valoarea totală estimată a contractelor de achiziție din prima etapă este de 2.545 milioane euro. În ceea ce privește a doua etapă, aceasta va cuprinde achiziționarea a 52 de seturi complete MLI pentru stocul strategic și operativ, cu inițierea programului după anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziție din a doua etapă este de 450 milioane euro.

Programul de înzestrare „Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion”

MApN a anunţat că va achiziţiona cinci sisteme autopropulsate obuzier calibrul 155 mm de nivel batalion, care vor fi distribuite la cinci unităţi de tip batalion din Forţele Terestre. Valoarea totală a programului este de 1.923 milioane dolari. Programul va fi implementat în două etape, prima etapă începând în 2023 şi având o durată de 6 ani, timp în care se vor achiziţiona trei sisteme autopropulsate pe şenile, inclusiv muniţia, suportul logistic şi echipamentele de instruire şi antrenament specifice, valoarea estimată a contractelor fiind de 1.158 milioane dolari. În etapa a doua se vor achiziţiona alte două sisteme autopropulsate, după anul 2028.

Programul de înzestrare „Rachetă aer-aer dirijată radar cu rază medie de acţiune AIM-120 AMRAAM”

MApN intenționează să achiziționeze 186 de rachete aer-aer dirijate prin radar cu rază medie de acțiune de tipul AIM-120 AMRAAM, special configurate pentru a fi integrate pe aeronavele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene. Programul are o valoare estimată de 372 milioane dolari.

Programul de înzestrare „Rachetă aer-aer dirijată cu infraroşu cu rază scurtă de acţiune AIM-9X SIDEWINDER”

Se va desfășura un program de achiziție a 299 de rachete aer-aer cu infraroșu AIM-9X SIDEWINDER, configurate special pentru integrarea pe aeronavele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene. Valoarea totală estimată a achiziției este de 239 milioane dolari. Programul de achiziție se va realiza prin acorduri de tip „Guvern la Guvern” cu SUA, în etape succesive, care vor fi coordonate cu intrarea în serviciu a aeronavelor F-16 și cu disponibilitatea resurselor financiare, informează Flux24.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.