Infofinanciar > Info > Un general vorbește despre programul de modernizare al Armatei Române. ”Un program, se fundamentează în ani”
Info

Un general vorbește despre programul de modernizare al Armatei Române. ”Un program, se fundamentează în ani”

Soldați, Sursă foto: MApN
FOTO: mapn.ro

Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale de Armamente din cadrul Ministerului Apărării Naționale, într-un podcast realizat de Observatorul Militar, a vorbit despre programele de modernizare ale Armatei Române și de piedicile care îngreunează achiziția anumitor echipamente militare.

Procesul de modernizarea a Armatei Române este unul anevoios și se întinde pe o perioadă lungă fapt ce face ca instituția să fie ținta criticilor. Pornind de la această afirmație Inciaș a explicat cum se desfășoară procedura de înzestrare a Armatei cu tehnica militară de ultimă generație.

Achizițiile mai mari de 100 de milioane de euro au nevoie de acceptul Parlamentului

În primul rând generalul-locotenent Incicaș a clarificat anumite aspecte ce țin de programele de înzestrare care nu se referă numai la achiziția în sine de tehnică militară.

”Prin programe de înzestrare, ne referim la programele care au în vedere înzestrarea Armatei Române cu acele echipamente care sunt de o importanță deosebită pentru Armată și care parcurg o anumită etapizare specifică pentru intrarea în înzestrare. Nu se referă numai la achiziție. Încep cu nevoia misiunii, care exprimă nevoia pe care o are o anumită categorie de forță vizavi de acel echipament și care este aprobată în consiliul de supraveghere a cerințelor, organism stabilit prin legea 346/2006 pentru funcționarea Ministerului Apărării Naționale.

De asemenea, se fundamentează prin realizarea unui studiu amplu în ceea ce privește nu numai existența pe piață a unui anumit tip de echipamente, ci și în coordonare cu o analiză care se referă la performanțele acestora și în același timp, se realizează documentul cu cerințele operaționale, de asemenea aprobat de consiliu, urmând ca ulterior în consiliul de achiziție să se aprobe strategia de înzestrare. În ceea ce privește programele care au o valoare mai mare de 100 de milioane de euro, în conformitate cu ordonanța 114/2011 privind achizițiile din domeniul apărării, trebuie să avem aprobarea prealabilă a Parlamentului, adică aprobarea celor două comisii de apărare reunite, iar aceasta este un demers mai amplu. Acesta constă în transmiterea prim-ministrului României a intenției de achiziționare a acestor echipamente, apoi acesta semnează un memorandum de aprobare și, pe baza acestuia, ministrul Apărării cere aprobarea Parlamentului”.

Procesul de achiziție se desfășoară pe ani de zile

În cadrul aceluiași podcast generalul-locotenent a precizat că procesul de achiziție se nu se face de pe-o zi pe alta ci se fundamentează în ani. Livrarea tehnicii militare în același an în care a  fost comandată este imposibil de realizat.

”Există mai multe chestiuni care trebuie înțelese. În general un program, se fundamentează în ani. Nu vorbim despre fundamentarea și realizarea achiziției în același an pentru că ar fi imposibil. Atunci când este vorba despre implicarea industriei naționale de apărare dorim integrarea produsului și realizarea unor componente în industria noastră de apărare, în conformitate cu legislația UE, noi apelăm la articolul 346 al statutului de funcționare al UE, adică apelul la interese esențiale de securitate. Prin ordonanța 114/2011, se specifică foarte clar că guvernul aprobă circumstanțele în care se realizează  o astfel de achiziție printr-o hotărâre de Guvern. Ca atare, la achizițiile în care invocăm interese esențiale de securitate, apelăm la o hotărâre de guvern.

Noi am folosit, în general, hotărâri de guvern neclasificate. În acest sens, în conformitate cu legislația românească, avem 30 de zile lucrătoare în care proiectul trebuie să stea în transparență decizională. După aceste, 30 de zile lucrătoare, plus intervalul de timp necesar pentru corecție și reparcurgerea aprobărilor interne, trecem la aprobarea formală a hotărârii de guvern prin avizarea de către entitățile responsabile din cadrul guvernului de această hotărâre și, în final, mergem la aprobarea în ședința guvernului a acestei hotărâri. Trebuie să se înțeleagă că este un demers care durează”, a precizat Incicaș, citat de mediafax.ro.

Totodată, cadrul militar a clarificat și chestiunea programelor de înzestrare despre care a precizat că ” dacă vorbim de achiziții și derulări de contracte vorbim de 40 de programe care merg în același timp: programe ale căror contracte sunt în derulare, programe care sunt fie după o aprobare prealabilă de către Parlamentul României, fie urmează ca aprobarea pentru ele să ajungă în Parlament, iar achizițiile încep după aprobările prealabile”, a conchis Inciaș.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.