Infofinanciar > Lumea la zi > Minciunile „diplomatice” ale Beijingului. Cecenii lui Kadîrov folosesc blindatele chinezești Tiger
Lumea la zi

Minciunile „diplomatice” ale Beijingului. Cecenii lui Kadîrov folosesc blindatele chinezești Tiger

foto: Wikipedia
FOTO: Wikipedia

Pentru prima dată, transportoare blindate de personal (APC) „Tiger” de origine chineză, fabricate de Shaanxi Baoji Special Vehicles, au fost văzute alături de forțele militare pro-ruse, în ciuda afirmațiilor chineze că nu a furnizat ajutor militar Moscovei.

La 7 iunie, liderul cecen Ramzan Kadîrov a difuzat un videoclip în care etala ceea ce el a numit „noile vehicule achiziționate pentru unitățile cecene care participă la SMO” la palatul său. Înregistrarea prezenta peste opt transportoare blindate pentru trupe „Tiger” ale companiei Shaanxi Baoji Special Vehicles Manufacturing Co.

Pozițiile pe care le ocupă cecenul Ramzan Kadîrov

De la începutul invaziei, unitatea Akhmat a lui Ramzan Kadîrov face parte oficial din Garda Rusă și din Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse și participă activ la războiul împotriva Ucrainei.

Vehiculele blindate au fost văzute ca fiind neînarmate, deși au un suport pentru arme. Acesta ar putea fi primul incident în care trupele aliate ale Rusiei luptă direct în războiul împotriva Ucrainei și au primit vehicule militare chinezești.

„Am achiziționat (de la începutul războiului – n.r.) peste o mie de echipamente militare pentru soldații noștri, inclusiv 128 de vehicule blindate”, au declarat oficiali guvernamentali ceceni. Guvernul chinez exportă Tiger la nivel internațional, multe dintre acestea ajungând la unități de securitate internă din întreaga lume ca ajutor militar, însă aceste APC-uri au nevoie de autorizație de export din partea Beijingului.

Imaginile au ieșit la iveală în momentul în care Ucraina a făcut presiuni împotriva pozițiilor rusești, acumulând în același timp mai mult ajutor internațional, inclusiv tancuri și APC-uri. Kremlinul nu a recunoscut că unitățile cecene au primit vehicule militare chinezești, deși cooperarea dintre Moscova și Beijing rămâne la un nivel record.

Avertismentul americanilor

La începutul acestui an, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că serviciile de informații americane au sugerat că Republica Populară China ia în considerare posibilitatea de a se alătura efortului de război al Rusiei, furnizând țării arme și muniții, ceea ce ar reprezenta o „problemă serioasă”.

„Am urmărit acest lucru foarte, foarte atent. Și, în cea mai mare parte, China a fost angajată în furnizarea de sprijin retoric, politic, diplomatic Rusiei, dar avem informații care ne îngrijorează că se gândește să furnizeze sprijin letal Rusiei în războiul împotriva Ucrainei”, a declarat Blinken într-un interviu acordat în februarie.

După raportul preliminar de informații din partea agențiilor de informații americane, se pare că oficialii au petrecut săptămâni întregi verificând materialul cu alte surse de informații și cu parteneri care au oferit mai multe fluxuri de informații.

Oficialii din administrația Biden au fost alarmați de numeroasele filiere de informații care sugerau că Beijingul ar putea lua în considerare furnizarea de arme letale Rusiei, inclusiv artilerie și muniție. „O armată rusă care este alimentată sau ajutată de o infuzie de arme și platforme chinezești este mai letală din punct de vedere militar și mai capabilă. Acest lucru nu va fi bun pentru poporul ucrainean, a declarat un înalt oficial al administrației.

Transportoare blindate chinezești „Tiger”

Vehiculul blindat Tiger, fabricat de întreprinderea chineză de apărare Shaanxi Baoji Special Vehicles Manufacturing, a fost prezentat pentru prima dată publicului la expoziția internațională Eurosatory-2012 de la Paris, în iunie 2012.

Tiger este construit pe un șasiu de camion de teren 4×4, care oferă o mobilitate excelentă pe toate tipurile de teren. Șoferul și comandantul alcătuiesc echipajul de două persoane al Tiger APC, iar vehiculul poate găzdui nouă infanteriști complet înarmați.

Vehiculul a fost supus anterior unor teste off-road riguroase și a demonstrat o mobilitate excelentă pe toate suprafețele și în orice condiții meteorologice. A demonstrat o apărare puternică împotriva mitralierei chinezești de 7,62 mm de tip 56. În plus, pe turelă poate fi montat un lansator automat de grenade de 12,7 mm sau 30 mm. O placă de blindaj servește în plus ca protecție pentru partea frontală a turelei.

O turelă circulară deschisă în partea din față a compartimentului echipajului poate fi adăugată la Tiger 4×4 APC. Atunci când armamentul de bord este activat, poziția artileristului este prevăzută cu o trapă din două piese care se deschide pe ambele părți și oferă protecție.

Specificațiile vehiculului Tiger

Un motor diesel Cummins ISDE200-30 care produce 200 de cai putere la 2.700 de rotații pe minut propulsează Tiger 4×4 Shaanxi Baoji Special Vehicles. Cu o autonomie operațională maximă de 600 de kilometri, Tiger poate merge cu o viteză maximă pe șosea de 110 kilometri/oră.

Vehiculul poate traversa o adâncime a apei de 800 mm fără pregătire și de 1,2 metri cu pregătire și poate urca o pantă de 60% în timp ce este complet încărcat.

Un troliu de auto-recuperare se află în partea din față a vehiculului, iar o roată de rezervă este atașată în partea din spate a compartimentului infanteristului. Vehiculele speciale Shaanxi Baoji pot fi echipate cu sisteme de transfer de date, proiectoare, camere de luat vederi, echipamente de vedere pe timp de noapte și diverse dispozitive de comunicare, informează eurasiantimes.com.