Infofinanciar > Lumea la zi > Încep să iasă la iveală dovezile: China a fost de acord să furnizeze Rusiei arme letale!
Lumea la zi

Încep să iasă la iveală dovezile: China a fost de acord să furnizeze Rusiei arme letale!

china, Sursă foto: economic times
sursa foto: economic times

Documentele Agenției americane de informații pentru apărare, care ar fi fost publicate pe internet, sugerează că China a fost de acord să furnizeze Rusiei anumite arme letale, în ciuda avertismentelor Occidentului. 

Informațiile privind furnizarea de arme letale de către China apar într-un document clasificat ca fiind strict secret, intitulat „The Watch Report”, care ar fi fost elaborat de Biroul directorului Serviciului Național de Informații al SUA.  

„Beijingul ar fi aprobat livrări secrete de ajutoare letale către Rusia”, se arată în subtitlul documentului bazat, potrivit Washington Post, pe informații interceptate de Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse. 

China a aprobat furnizarea de arme letale

Potrivit presupusului document al serviciilor secrete americane, Comisia Militară Centrală a Chinei ar fi „aprobat furnizarea incrementală” de arme letale, care ar fi fost deghizate în obiecte civile. Documentul nu a indicat sursa informațiilor interceptate.  

Oficiali de rang înalt din cadrul administrației prezidențiale americane și din sectorul apărării, care au vorbit sub protecția anonimatului, au declarat pentru The Washington Post că, în prezent, nu au nicio dovadă a transferului de arme letale de către China către Rusia.  „Dar rămânem îngrijorați și continuăm să monitorizăm îndeaproape”, a declarat un înalt oficial al administrației.
Presa anterior a relatat că Statele Unite au informații potrivit cărora guvernul chinez ia în considerare posibilitatea de a furniza Rusiei drone și muniție pentru a le folosi în războiul din Ucraina. Casa Albă a declarat că a explicat clar Chinei, în spatele ușilor închise, despre potențialele consecințe pentru aceasta dacă ar oferi asistență letală Rusiei. 

Beijingul infirmă acuzațiile

La rândul ei, China a negat că ar intenționa să furnizeze Rusiei arme letale, conform Ukrainska Pravda.

Alte referiri la China din documentele arată că SUA monitorizează dezvoltarea armelor și activitatea navală a Chinei.

Unul dintre acestea menționează un test de zbor din 25 februarie al unui DF-27 „în curs de dezvoltare”, pe care îl descrie ca fiind un vehicul de planare hipersonică multirol cu rază de acțiune intermediară din clasa rachetelor balistice. Arma are o „probabilitate ridicată” de a penetra sistemul de apărare antirachetă al SUA, se arată în document.

Rachetele cu vehicule de planare hipersonice sunt proiectate să zboare cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât viteza sunetului și pot face manevre în zbor, ceea ce le face aproape imposibil de doborât, potrivit experților. China este considerată a avea printre cele mai avansate programe de dezvoltare a armelor hipersonice din lume.
O altă mențiune include note despre o recentă desfășurare a Marinei Armatei Populare de Eliberare, despre care documentul notează că a fost pentru prima dată când nava de asalt purtătoare de elicoptere Yushen LHA-31 a fost inclusă într-o desfășurare în zonă extinsă.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.