Lumea la zi

Militanții din Lugansk cer un referendum urgent pentru unirea cu Federația Rusă

Arme în Ucraina - sursa foto - afaceri.news
sursa foto - afaceri.news

Conducătorul Republicii Populare Lugansk, un stat marionetă pro-rus din interiorul Ucrainei a cerut astăzi organizarea urgentă a unui referndum pentru ca statul să se unească oficial cu Federația Rusă.

Separatiștii pro-ruși, conduși de Leonid Pasechnik, au cerut organizarea unui referendum cu privire la unirea oficială cu Rusia. Separatiștii susțin că unirea cu Rusia va securiza poziția Republicii Populare Lugansk și va deschide noi oportunități către un trai pașnic. De asemenea, aceștia susțin că populația republicii dorește ca inițiativa să fie pusă în aplicare, conform publicației Ucraîinska Pravda. Momentan, separatiștii nu au oferit o dată exactă a referendumului.

Situație tensionată pe front

Apelul către referendum a apărut ca urmare a declarațiilor lideurlui RPL, Leonid Pasechnik de joia trecută în care a anunțat că situația de pe front este foarte tensionată, după prăbușirea liniilor de apărare rusești din zona Harkovului și retragerea abruptă a trupelor rusești, conform HotNews.

Republica Populare Lugansk și-a declarat independența față de Ucraina, alături de o altă mișcare separatistă, Republica Populară Donetsk (RPD) în contextul mișcărilor pro-ruse din 2014, care au dus la declanșarea unui război în regiunea Donbas. Separatiștii sunt susținuți de forțele militare ruse și se preconizează că motivul pentru care aceștia împing către un referendum este că armata ucraineană a început să capete teren , aceste formațiuni riscând să fie în pericol. Cu toate acestea, Leonid Pasechnik a declarat că nu există motive de îngrijorare.

Dacă aceste entități s-ar uni oficial cu Rusia, ele ar putea beneficia de politicile nucleare ale Moscovei. În conformitate cu politica nucleară setată de Putin în 2020, s-au delimitat patru situații în care Rusia ar putea, teoretic, să folosească arme nucleare, și anume dacă statul s-ar afla într-un pericol iminent, fie nuclear sau nu, din partea unui alt stat. Formularea vagă ar putea lăsa loc de interpretări, însă utilizarea armelor nucleare împotriva Ucrainei nu pare foarte probabilă la momentul actual.

Ucraina câștigă teren

În ciuda declarațiilor propagandistice făcute de Rusia, și anume că au preluat control total asupra regiunii Lugansk, aceasta nu a reușit să mențină controlul pentru mai mult de 6 luni. La începutul lunii, armata ucraineană a început o contraofensivă împotriva Rusiei. În data de 12 septembrie, Administrația Regională din Lugansk a anunțat că există deja zone din regiune care au fost eliberate și că acțiunea continuă, iar astăzi, 19 septembrie, armata Ucrainei a recapturat Belogorovka de  sub controlul rusesc.

Președintele Volodimir Zelenski a promis că nu va exista nicio încetare în campania Ucrainei de recâștigare a teritoriului pierdut în fața Rusiei. Angajamentul a venit duminică în timp ce Marea Britanie a declarat că forțele ruse intensifică raidurile asupra infrastructurii civile, iar un general de vârf al Statelor Unite a avertizat că nu este clar cum va reacționa Moscova la eșecurile sale pe câmpul de luptă din Ucraina.