Lumea la zi

Medvedev: Visul SUA de rupere a Rusiei este un drum spre pierzanie

Dmitry-Medvedev foreignpolicy.com
sursa foto foreignpolicy.com

Un înalt oficial rus a acuzat sâmbătă SUA și aliații săi că încearcă să provoace ruperea țării și a avertizat că astfel de încercări ar putea duce la apocalipsă. Dmitri Medvedev, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, prezidat de președintele Vladimir Putin, a avertizat Occidentul că o încercare de a împinge Rusia spre colaps ar echivala cu un „joc de șah cu Moartea”.

Medvedev, care a ocupat funcția de președinte al Rusiei în perioada 2008-2012, când limitarea mandatelor l-a forțat pe Putin să treacă la funcția de prim-ministru, a fost considerat de către Occident ca fiind mai liberal decât mentorul său. Cu toate acestea, în ultimele luni, el a făcut remarci care au sunat mult mai dure decât cele emise de cei mai hulpavi oficiali de la Kremlin, într-o încercare aparentă de a atrage favorurile lui Putin. După ce a participat sâmbătă la ceremonia de adio a fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, Medvedev a publicat o postare pe canalul său de aplicații de mesagerie, referindu-se la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991 și acuzând SUA și aliații săi că încearcă să pună la cale destrămarea Rusiei.

„Occidentul profită”

Medvedev a afirmat că unii din Occident ar dori „să profite de conflictul militar din Ucraina pentru a împinge țara noastră spre o nouă turnură a dezintegrării, să facă totul pentru a paraliza instituțiile de stat ale Rusiei și să priveze țara de controale eficiente, așa cum s-a întâmplat în 1991”. „Acestea sunt visele murdare ale perverșilor anglo-saxoni, care se culcă cu gândul secret la dezmembrarea statului nostru, gândindu-se cum să ne facă bucăți, să ne taie în bucățele mici.” a scris Medvedev. „Astfel de încercări sunt foarte periculoase și nu trebuie subestimate. Acei visători ignoră o axiomă simplă: o dezintegrare în forță a unei puteri nucleare este întotdeauna un joc de șah cu Moartea, în care se știe exact când vine șahul și matul: ziua de apoi pentru omenire”. Medvedev a concluzionat spunând că arsenalele nucleare ale Rusiei sunt „cea mai bună garanție a salvgardării Marii Rusii”, conform Washington Post

Aderarea la NATO

În prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Medvedev a mai spus, de asemenea, într-un interviu acordat unei televiziuni franceze, că Rusia este pregătită să poarte discuții cu Volodimir Zelenski, sub rezerva anumitor condiții.

Chiar înainte de invazia din februarie, Moscova a precizat clar că aderarea Ucrainei la NATO este inacceptabilă pentru ea. „Renunțarea la participarea sa la Alianța Nord-Atlantică este acum esențială, dar este deja insuficientă pentru a stabili pacea”, a afirmat Medvedev la televiziunea LCI, potrivit agențiilor de presă rusești. Rusia, a spus el, va continua campania până când obiectivele sale vor fi atinse. Rusia și Ucraina au purtat mai multe runde de discuții după începerea invaziei, dar nu au făcut niciun progres și există puține perspective de reluare.

„Acestea (negocierile) depind de modul în care evoluează evenimentele. Am fost pregătiți înainte să ne întâlnim (cu Zelenski)”, a declarat Medvedev. El a mai spus că armele americane furnizate deja Ucrainei – precum lansatoarele de rachete multiple HIMARS – nu reprezintă încă o amenințare substanțială.