Infofinanciar > Lumea la zi > POLITICO: NATO vs Rusia! Cine avansează mai rapid în cursa acerbă către Arctica
Lumea la zi

POLITICO: NATO vs Rusia! Cine avansează mai rapid în cursa acerbă către Arctica

nato rusia arctica ankasam.org
sursă foto: ankasam.org

S-a dat startul unei curse acerbe către zona arctică, competiție între doi opnenți deja consacrați: Rusia și NATO. Cel mai recent, Moscova a anunțat că este în curs de redeschidere a bazelor din epoca sovietică din regiunea din Nord a Pământului, iar în paralel, liderii alianței militare occidentale impun sporirea activității în zona Arctica.

NATO va trebui acum să își sporească rolul în regiunea din jurul Polului Nord, având în vedere recentele activități militare ale Rusiei în această zonă, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: „NATO trebuie să își sporească prezența în Arctica”, citează publicația politico.com. În același timp, Moscova este în curs de redeschidere a unor baze din epoca sovietică și de amplasare în regiunea arctică a unor arme noi, de ultimă generație, cum ar fi rachetele hipersonice.

Cine conduce acum Arctica?

Zona arctică este împărțită între o serie de țări, printre care SUA, Danemarca, Finlanda, Islanda, Canada, Norvegia, Suedia și Rusia. În același sens, China are și ea ochii pe acest teritoriu, numindu-se „stat apropiat de zona arctică” și căutând modalități de a-și extinde accesul din motive economice și de altă natură.

Vineri, 26 august, administrația prezidențială din Statele Unite au anunțat că intenționează să înființeze un nou post de ambasador general axat pe zona arctică. Decizia survine în contextul unor relații neobișnuit de tensionate între Washington și Moscova din cauza războiului Rusiei în Ucraina și a fost luată în urma unor consultări cu legislatori americani, printre alții.

Tot mai multe țări văd astăzi potențialul arctic

„Importanța zonei de Nord crește în ochii NATO și pentru Canada pe zi ce trece, observând o periculoasă consolidare militară semnificativă a Rusiei în aceste teritorii”, a declarat Stoltenberg, aflat alături de premierul canadian Justin Trudeau la Cold Lake, Alberta.

Canada a fost criticată de numeroase ori pentru că a cheltuit prea puțin pentru capacitățile sale militare în calitate de membru NATO. Însă, după invazia Rusiei în Ucraina din luna februarie, autoritățile de la Totonto au declarat în iunie că va investi 4,9 miliarde de dolari canadieni (3,8 miliarde de dolari) în următorii șase ani pentru a moderniza NORAD, organizația comună americano-canadiană de apărare nord-americană.

„Situația geopolitică s-a schimbat în ultimele luni, motiv pentru care, înțelegând că Rusia este o preocupare tot mai mare pentru noi toți, este oportun să împărtășim cu secretarul general și cu NATO toate lucrurile pe care Canada le face prin NORAD”, a declarat premierul Trudeau.