Lumea la zi

Medvedev, declarație îngrijorătoare pentru întreaga lume! „Occidentul se apropie de un război mondial”

Medvedev Sursa foto The Moscow Times
Sursa foto The Moscow Times

Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, s-a declarat un aliat pe termen lung al lui Vladimir Putin, încă de la începutul războiului din Ucraina. Acesta a făcut un anunț îngrijorător pentru Occident, mai exact că un nou război mondial bate la ușile întregii lumi.

Polonia a fost zguduită de un atac cu rachete, iar occidentalii împart mai multe puncte de vedere privind proveniența proiectilelor. Presa poloneză a relatat că lovitura a avut loc într-o zonă în care se uscau cereale în Przewodów, un sat din apropierea graniței cu Ucraina.

Ce a declarat Dmitri Medvedev?

Reacția din partea fostului lider rus, Dmitri Medvedev, nu a întârziat să apară. Conform mesajului său postat pe Twitter, acesta susține că este foarte probabil ca Occidentul să se apropie de un război mondial.

„Incidentul cu presupusa „lovitură cu rachetă” ucraineană asupra unei ferme poloneze dovedeşte un singur lucru: purtând un război hibrid împotriva Rusiei, Occidentul se apropie de un război mondial”, a transmis Dmitri Medvedev.

Liderii de la summitul G20 nu au stabilit concret dacă rachetele au fost de proveniență rusească sau ucraineană.

Rusia salută declarația liderilor G20 ca fiind un „text echilibrat”, care menționează „imensa suferință umană” cauzată de războiul din Ucraina. Într-o secțiune referitoare la Ucraina – punctul 3 din documentul de 52 de puncte – liderii au spus: „Majoritatea membrilor au condamnat cu fermitate războiul din Ucraina și au subliniat că acesta cauzează o imensă suferință umană și exacerbează fragilitățile existente în economia globală – limitând creșterea economică, crescând inflația, perturbând lanțurile de aprovizionare, sporind insecuritatea energetică și alimentară și crescând riscurile pentru stabilitatea financiară.”

De asemenea, în document se menționează că există „alte puncte de vedere și evaluări diferite ale situației” și se precizează că G20 „nu este forumul potrivit pentru a rezolva problemele de securitate”.

Kremlinul a publicat pe site-ul său o traducere integrală și exactă în limba rusă a declarației – o mișcare surprinzătoare, având în vedere că formularea era extrem de critică la adresa Moscovei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că textul final a fost o realizare pentru Rusia. „Diferența de abordări și diferența de puncte de vedere au fost notate și înregistrate în declarația finală. Bineînțeles, experții noștri, ministerul de externe au depus multe eforturi pentru a se asigura că s-a născut un astfel de text echilibrat”, a declarat acesta reporterilor, potrivit datelor Aljazeera.

Poziția NATO

Ambasadorii NATO s-au reunit în sesiune de urgență pe fondul temerilor că războiul Rusiei din Ucraina s-ar putea extinde, după ce un proiectil a lovit marți un sat din Polonia, în apropierea graniței ucrainene, ucigând două persoane.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, spune că nu există indicii că explozia din Polonia a fost un atac deliberat al Rusiei. Stoltenberg și liderii polonezi spun că există tot mai multe dovezi că explozia rachetei a fost cauzată de apărarea antiaeriană ucraineană.

Moscova neagă responsabilitatea, iar rapoartele rusești spun că imaginile cu fragmente de rachete au fost identificate de experți ca fiind S-300 ucrainene.

Kremlinul laudă „reținerea” SUA; președintele american Joe Biden a declarat că racheta anterioară ar fi putut să nu provină din Rusia.

„Analiza noastră preliminară sugerează că incidentul a fost probabil cauzat de o rachetă de apărare ucraineană trasă pentru a-și apăra teritoriul (său) împotriva atacurilor cu rachete de croazieră rusești”. Dar permiteți-mi să fiu clar, nu este vina Ucrainei”, a subliniat Stoltenberg. „Rusia poartă responsabilitatea finală, deoarece își continuă asaltul ilegal împotriva Ucrainei”, a transmis șeful NATO, conform euronews.com.