Lumea la zi

McDonald`s le spune adio bielorușilor! Lanțurile de restaurante vor fi înlocuite de o firmă rusească

straitstimes.com
FOTO:straitstimes.com

Grupul american de fast-food McDonald`s a anunțat că se va retrage și din Belarus, locul acestuia va fi ocupat de o marcă rusească. În aceste condiții, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko a  ținut să facă o remarcă ironică la adresa gigantului american „ Și noi știm să tăiem pâinea în două”.

Din 22 noiembrie, fast foodurile americane din Belarus vor fi rebrănduite sub denumirea Vkusno I Tocika, același lanț de restaurante rusesc care le-a înlocuit și pe cele din Federația Rusă. Autoritățile de la Minsk au refuzat să ofere explicații în acest sens.

Fără bigmac pentru bieloruși

Potrivit agenției de presă Agerpres, Aleksandr Lukașenko nu a manifestat niciun fel de remușcare, acesta declarând că „ Mulţumesc lui Dumnezeu că pleacă. Trebuie să facem noi înşine ceea ce făcea anterior McDonald’s. Şi noi ştim să tăiem pâinea în două şi să punem înăuntru o bucată de carne, cartofi prăjiţi şi salată”.

KSB Victory Restaurants, franciza care deține restaurantele McDonald’s în Belarus, a anunțat în urmă cu o săptămână că își vor schimba numele în Vkusno I Tocika.

Denumirea restaurantelor McDonald”s a fost schimbată în Rusia începând cu 12 iunie, concernul american a decis să părăsească piața din Federația Rusă, pe fondul ofensivei Rusiei asupra Ucrainei, declanșată pe 24 februarie. La fel au procedat și alte mărci occidentale printre care Coca-Cola, H&M sau Ikea.

În acest conflict, Belarus este singurul aliat al Federației Ruse, Lukașenko a permis trupelor lui Vladimir Putin să tranziteze teritoriul statului, pentru a lansa un atac asupra Kievului, însă ofensiva a fost respinsă de trupele lui Zelenski.

Vkusno& tochka au vândut peste 12.000 de burgeri în ziua inaugurării

Ca răspuns la campania militară a Kremlinului în Ucraina, compania americană a vândut toate lanțurile de restaurante fast-food unui agent economic licențiat în acest sens încă din luna mai, amintește agenția de presă Reuters.

Lanțul de fast food-uri s-a deschis sub denumirea de Vkusno& tochka, tradus în română  „ Delicios și atât”. Oleg Paroev, directorul executiv al companiei, a declarat pe 12 iunie că s-au vândut peste 12.000 de burger în ziua inaugurării, potrivit romaniatv.net.

Proprietarul a subliniat că nu se va face rabat de la calitate, iar clienții nu vor sesiza prea multe diferențe. Însă, situația nu a fost așa de roz precum a descris-o Paroev, compania a fost nevoită să recunoască faptul că se confruntă cu o penurie de cartofi prăjiți care s-a întins până în toamna anului curent, din cauza recoltei slabe din Rusia și problemele pe care le-a întâmpinat lanțul de restaurante, în materie de aprovizionare.

Deși a plecat din Rusia în iunie, McDonald’s și-a redeschis restaurantele din Ucraina, închise în luna martie, sperând astfel că va induce o stare de normalitate în rândul cetățenilor ucraineni. „Am vorbit pe larg cu angajaţii noştri, care şi-au exprimat dorinţa de a reveni la muncă şi de a vedea restaurantele noastre din Ucraina redeschise, în zonele în care este sigur şi responsabil să facem acest lucru”, a declarat vicepreşedintele Paul Pomroy în luna august.