Lumea la zi

McDonald’s-ul rusesc, Tasty, se extinde internațional! Compania vrea să deschidă 25 de restaurante în Belarus

McDonald's rusesc, sursă foto euractiv
McDonald's rusesc, sursă foto euractiv

Lanțul rusesc de fast-food „Vkusno I Tochka” („Gustos și atât”) a devenit internațional, extinzându-se în Belarus, scrie Euronews.

„Intrăm pe o nouă piață”, a declarat Alexander Govor, proprietarul lanțului de fast-food. „Acum, Vkusno I Tochka va funcționa nu doar în Rusia, ci și în Belarus”. „Acesta este doar începutul”, a adăugat el.

Vkusno I Tochka a preluat McDonald’s în Rusia după ce gigantul american de fast-food a părăsit țara, în urma invaziei rusești din Ucraina.

De la deschiderea sa, în iunie, cele 800 de restaurante au fost afectate de probleme legate de lanțul de aprovizionare, inclusiv de lipsa cartofilor prăjiți și a Coca-cola, în ceea ce a fost un început accidentat pentru rebrandingul rusesc, conform Euronews.

Într-o declarație publicată vineri, compania a afirmat că „finalizează” un acord de franciză cu un lanț belarus de restaurante fast-food deținut de KSB Victory.

Obiectiv: 25 de restaurante în șase orașe din Belarus

Compania intenționează să deschidă 25 de puncte de vânzare în șase orașe din Belarus, vecinul și principalul aliat al Rusiei în regiune, care funcționează în prezent sub brandul McDonald’s, potrivit TASS, un organ de presă rusesc de stat.

Acestea „vor începe să lucreze sub noul brand în câteva săptămâni, după ce toate procedurile legale necesare vor fi încheiate și „problemele organizatorice vor fi rezolvate”, a relatat TASS, adăugând că această mișcare va „salva” peste 2.000 de locuri de muncă.

Până la tranziție, restaurantele fast-food vor continua să funcționeze sub marca McDonald’s.

Vkusno I Tochka a ascuns detalii specifice privind vânzările, veniturile și profitabilitatea, deși directorul său general Oleg Paroev a descris anterior o imagine roz a norocului companiei.

În septembrie, el a declarat reporterilor că lanțul a vândut peste 1,2 milioane de burgeri, afirmând că ocazional se bucura de zile cu vânzări mai mari decât sub marca McDonald’s.

Dobry Cola și cartofi de Siberia

Problemele de aprovizionarea au lăsat multe dintre restaurantele lanțului fără cartofi prăjiți în această vară, iar acesta a început să servească Dobry Cola la dozator, după ce stocurile de Coca-cola s-au epuizat.

Pe parcursul celor șase luni de funcționare, Vkusno I Tochka a afirmat într-o declarație că și-a revenit complet după problemele din trecut legate de lanțul de aprovizionare și a adaptat logistica, asigurând „buna funcționare” a tuturor întreprinderilor sale.

McDonald’s și-a închis toate restaurantele din Rusia la 14 martie, pe fondul reacției occidentale față de invazia Rusiei în Ucraina. Toate punctele sale de vânzare au fost vândute către Govor, în calitate de licențiat local, care a inițiat un rebranding complet. Vkusno I Tochka operează în prezent în 62 de regiuni din Rusia, cu peste 830 de localuri deschise.