Infofinanciar > Lumea la zi > Marine Le Pen critică deciziile lui Macron. Livrarea de rachete către Ucraina a fost „iresponsabilă”
Lumea la zi

Marine Le Pen critică deciziile lui Macron. Livrarea de rachete către Ucraina a fost „iresponsabilă”

Marie Le Pen Sursa foto: NBC News
Sursa foto: NBC News

Marine Le Pen critică decizia de a trimite rachete către Ucraina ca „iresponsabilă”. După ce a pus mult timp sub semnul îndoielii, șeful statului a confirmat, în timpul summitului NATO de la Vilnius (Lituania), livrarea acestor rachete de croazieră dezvoltate de Franța și Marea Britanie, lansate de pe un avion de vânătoare. 

Pentru prima dată, Marine Le Pen s-a opus în mod explicit trimiterii acestor arme, ea care a pledat mult timp pentru un ajutor redus la formare sau la echipamente de protecție, apoi limitat la „arme defensive”. „Mi se pare iresponsabilă această decizie și nu înțeleg că Emmanuel Macron nu se concentrează pe deplin asupra organizării unei conferințe pentru pace, pentru a pune capăt acestui război” a declarat ea, miercuri, 12 iulie, în marja unei deplasări la Beauvais, în Oise. 

Adesea atacată de majoritate pentru apropierea sa din trecut de pozițiile Kremlinului, Marine Le Pen a avut mult timp grijă să nu critice prea frontal sprijinul Franței pentru Ucraina. O rezervă pe care ea a părut să o abandoneze miercuri. 

Adesea atacată de majoritate pentru apropierea sa din trecut de pozițiile Kremlinului, Marine Le Pen a avut mult timp grijă să nu critice prea frontal sprijinul Franței pentru Ucraina. O rezervă pe care ea a părut să o abandoneze miercuri. 

Critici din partea dreptei și a stângii radicale 

Marine Le Pen este singurul lider politic francez care consideră Crimeea ca fiind rusă, întrucât a considerat legal un referendum organizat sub ocupație militară rusă în această provincie ucraineană. 

Într-un război al cărui front a rămas relativ stabil din iarnă, această rachetă permite armatei președintelui Volodimir Zelenski să lovească mult dincolo de linia frontului, în special în zonele din estul Ucrainei controlate de Moscova și până în Crimeea. Acest anunț a stârnit furia Kremlinului, care vede „o decizie greșită” și „purtătoare de consecințe” pentru Ucraina.  

Cu toate acestea, Emmanuel Macron a exclus implicit orice utilizare pentru a lovi Rusia, invocând „claritatea, coerența doctrinei noastre, adică să permitem Ucrainei să își apere teritoriul”. Un angajament luat de Ucraina. 

Rugată să spună dacă această trecere la un nou nivel în materie de ajutor militar face din Franța un cobeligerant în conflict, deschizând calea unui răspuns direct din partea Rusiei, Marine Le Pen s-a refugiat în spatele faptului că „acest sentiment este determinat de părțile implicate în conflict. Dar acesta este în mod evident riscul. Nu-mi pot imagina că asta se întâmplă, dar de asta mă tem”. 

Criticii o desemnează pe Le Pen ca admiratoare a regimului rus 

Ea nu a abordat în mod direct ororile care se desfășoară în Ucraina. Marine Le Pen a vorbit miercuri la o conferință de presă pentru a-și prezenta planurile de politică externă, care includ oprirea ajutorului pentru țările africane dacă acestea nu primesc înapoi migranții „indezirabili” care doresc să intre în Franța.  

De asemenea, ea vrea să reducă sprijinul pentru eforturile internaționale de îmbunătățire a sănătății reproductive a femeilor din țările sărace, de creștere a drepturilor minorităților sau de rezolvare a problemelor de mediu. 

La finalul evenimentului, protestatarii au afișat un poster care arăta o întâlnire din 2017 între Le Pen și Putin. Un activist a fost scos din sală. Protestatarii anti-rasism au organizat, de asemenea, o mică demonstrație în exterior, potrivit Le Monde.

„Alegerea doamnei Le Pen ar însemna alegerea unui admirator al regimului lui Putin, un regim autocratic și un admirator al logicii imperialiste a lui Putin”, a declarat Dominique Sopo, liderul grupului SOS Rasism. „Ar însemna că Franța ar deveni vasal al Rusiei lui Putin”.