Infofinanciar > Lumea la zi > Comentariile rușilor după Cupa Mondială! Medvedev cere ca Marea Britanie să restituie un teritoriu după înfrângere
Lumea la zi

Comentariile rușilor după Cupa Mondială! Medvedev cere ca Marea Britanie să restituie un teritoriu după înfrângere

Medvedev Sursa foto The Moscow Times
Sursa foto The Moscow Times

Vicepreședintele Consiliului de Securitate și fost președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, l-a acuzat pe premierul britanic Rishi Sunak de dublu standard deoarece a cerut ca Rusia să-și retragă trupele din Ucraina. Ca răspuns, acesta a cerut ca Regatul Unit să restituie Insulele Falkland (Malvine) Argentinei, după victoria acesteia la Cupa Mondială.

Medvedev a răspuns la declarația lui Rishi Sunak, care a afirmat că nu sunt posibile discuții până când Rusia nu-și retrage forțele din Ucraina, după cum a reiterat și președintele Volodimir Zelenski în repetate rânduri.

Acuzații de dublu standard

„Aceasta echivalează cu minciuni, duplicitate și cinism extrem. Britanicii ar face bine să se retragă din Insulele Malvine și să le dea înapoi argentinienilor. Insulele Falkland nu sunt britanice, ci argentiniene!”, a declarat oficialul, potrivit agenției de presă rusă, TASS.

Acesta a felicitat, de asemenea, echipa națională argentiniană pentru câștigarea Cupei Mondiale din Qatar. „Așa trebuie să procedăm și cu politica externă!”, a spus Medvedev.

Insulele Falkland, situate în sud-vestul Atlanticului, fac obiectul unei dispute teritoriale între Argentina și Marea Britanie de 200 de ani. În aprilie 1982, a izbucnit un război între cele două țări, în timpul mandatului prim-ministrului Margaret Tatcher.

Conflictul armat a durat 74 de zile, iar țara sud-americană a fost învinsă, pierzând 649 de soldați în două luni și jumătate de lupte. Pierderile britanice s-au ridicat la 255 de persoane. În ciuda înfrângerii lor, argentinienii continuă să revendice teritoriul, care se află sub conducerea oficială a Marii Britanii.

Legat de poziția premierului Rishi Sunak, Medvedev l-a acuzat de dublu standard, considerând că Occidentul este vinovat pentru întârzierea negocierilor de pace în Ucraina.

„Toţi politicienii britanici sunt îngrozitor de ipocriţi. Acum, tânărul prim-ministru britanic cu un nume înainte puţin obişnuit la Londra a indicat: cât timp Rusia nu-şi retrage trupele din Ucraina nu este posibil dialogul. Anglo-saxonii pretind că ucrainenii trebuie să decidă singuri dacă discută cu noi sau nu”, a spus Medvedev, care sugerează că Ucraina nu vrea să negocieze cu Rusia fiindcă așa îi solicită Occidentul, având încredere că armata ucraineană o va învinge pe cea rusă, potrivit Adevărul.

Fotbal și politică externă

Medvedev a postat mesajul în care felicită  Argentina pe contul său de Twitter, dar în urma declarațiilor cu privire la cedarea insulelor Falkland, mai mulți utilizatori au condamnat poziția acestuia și l-au acuzat pe politician de ipocrizie.

„Spune politicianul dintr-o țară implicată în prezent într-o invazie oribilă și neprovocată – care imploră acum Marea Britanie să dea insulele unei alte țări, împotriva dorinței a 99% dintre locuitorii Insulelor Falkland?

„Să începem prin a da înapoi Donbass și Crimeea”, comentează un utilizator.

„Felicitări Ucrainei pentru recentele sale victorii. Rusia, dați Crimeea și Donbasul înapoi Ucrainei!”, a adăugat un altul.

Un al treilea: „Mulțumim că sărbătoriți victoria noastră, dar [vă rog], nu o amestecați cu politica, ei bine, doar returnați Crimeea și restul Ucrainei ocupate”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.