Infofinanciar > Info > Vântul bate criza! Marea Britanie a produs o cantitate record de energie eoliană
Info

Vântul bate criza! Marea Britanie a produs o cantitate record de energie eoliană

energie eoliana
sursa foto economica.net

Fermele eoliene din Marea Britanie au generat o cantitate record de energie electrică în acest an, în condițiile în care vremea în rafale și un parc de turbine în creștere au atenuat impactul creșterii prețurilor la gazele naturale.

Energia eoliană va fi un factor critic pentru modul în care Europa va gestiona criza energetică care a costat deja peste 1.000 de miliarde de dolari. Vitezele mai mari ale vântului vor diminua nevoia de a arde gazele naturale, care sunt din ce în ce mai rare de când Rusia a tăiat fluxurile către Europa în urma invaziei sale în Ucraina. Construirea mai multor parcuri eoliene va permite Regatului Unit să reducă consumul de gaz și să își atingă obiectivele climatice.

Condiții ideale pentru fermele eoliene

Regatul Unit are unele dintre cele mai bune condiții de vânt din Europa și cele mai multe turbine instalate pe mare, unde rafalele tind să fie mai puternice și mai consistente. Fermele eoliene din Marea Britanie au produs aproape 74 de terawați-oră până acum în acest an, suficient pentru a alimenta peste 19 milioane de locuințe britanice, potrivit datelor National Grid. Această cifră a depășit recordul anterior de 68 de terawați/h stabilit în 2020.

Producția record a fost stimulată de adăugarea unui număr important de parcuri eoliene offshore. Anul viitor, cel puțin încă unul va intra în funcțiune, proiectul Seagreen de 1,1 gigawați, realizat de SSE Plc și TotalEnergies SE, care va începe să funcționeze în vară, potrivit Bloomberg.

În anii următori, cifrele urmează să atingă noi recorduri, pe măsură ce Regatul Unit se apropie de obiectivul de a atinge 50 de gigawați de capacitate eoliană offshore până la sfârșitul deceniului, adică de peste trei ori mai mult decât în prezent. De asemenea, parcurile eoliene terestre ar putea înregistra o creștere mai mare în următorii ani, după ce premierul Rishi Sunak a luat măsuri pentru a ridica o interdicție de facto privind dezvoltarea acestora în Anglia.

Energia eoliană reduce dependența de gaze

Chiar și cu o capacitate mai mare, vor exista perioade în care vântul nu va sufla. Acest lucru s-a întâmplat săptămâna trecută, în timpul unei perioade cu temperaturi scăzute, ceea ce a forțat centralele care ard gaze naturale să acopere golul. Dar, pe o perioadă mai lungă de timp, energia eoliană va reduce cererea de combustibili fosili și va conserva stocurile.

Previziunile arată că este probabil să existe viteze puternice ale vântului în perioada Crăciunului și a Anului Nou, perioade în care cererea este de obicei scăzută, deoarece multe întreprinderi sunt închise. Acest lucru ar putea însemna că energia eoliană va acoperi cea mai mare parte din necesarul de energie al țării în perioada sărbătorilor.

„La un nivel ridicat, energia eoliană este numai bună”, a declarat Andreas Gandolfo, analist la BloombergNEF. „Când o ai, reduci consumul de gaze. Iar când nu ai, faci ceea ce făceai înainte, adică arzi gaz”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.