Infofinanciar > Lumea la zi > Marea Britanie fuge de Rusia! În iunie, importurile de energie au înregistrat o scădere majoră de până la 97%
Lumea la zi

Marea Britanie fuge de Rusia! În iunie, importurile de energie au înregistrat o scădere majoră de până la 97%

Marea Britanie fuge de Rusia! În iunie, importurile de energie au înregistrat o scădere majoră de până la 97%
Sursa foto: romania.europalibera.org

Marea Britanie nu mai importă energie din Rusia pentru prima dată după ce comerțul dintre cele două țări s-a prăbușit în urma invaziei Rusiei din Ucraina. Cifrele Oficiului Național de Statistică (ONS), publicate la șase luni de la începutul războiului, au arătat că, în luna iunie, importurile britanice din Rusia au scăzut cu 97%, ajungând la doar 33 de milioane de lire sterline, după intrarea în vigoare a sancțiunilor.

Datele ONS arată că, până în iunie, guvernul britanic și-a atins deja obiectivul de a elimina treptat importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului 2022.

Anul trecut, Marea Britanie a importat combustibil din Rusia de 499 de milioane de lire streline

În cele 12 luni care au precedat războiul, Marea Britanie a importat în medie 499 de milioane de lire sterline de combustibil din Rusia, dar această cifră a scăzut la zero, fiind pentru prima dată când acest lucru s-a întâmplat de la începutul înregistrărilor moderne, în 1997. ONS a declarat că Marea Britanie a compensat prin creșterea importurilor de petrol rafinat din Arabia Saudită, Kuweit, Olanda și Belgia.

Importurile de alte bunuri rusești – inclusiv vodcă – au fost, de asemenea, eliminate în urma invaziei din Ucraina. Au fost anunțate interdicții pentru o serie de produse rusești, inclusiv fier și oțel, argint, aur, produse din lemn și bunuri de înaltă calitate, precum și tarife suplimentare ridicate pentru alte articole.

Exporturile din Marea Britanie către Rusia au înregistrat o scădere de 67% față de anul trecut

Exporturile din Marea Britanie către Rusia au scăzut, de asemenea, brusc, dar într-o măsură mai mică decât importurile, deoarece unele bunuri – cum ar fi produsele farmaceutice – au fost exceptate de la regimul de sancțiuni impus după invazia din 24 februarie.

ONS a declarat că exporturile s-au ridicat la 83 de milioane de lire sterline în iunie – o scădere de 67% față de media lunară de 251 de milioane de lire sterline pe 12 luni în anul care a precedat războiul, potrivit theguardian.com

Exporturile majorității produselor de bază către Rusia au scăzut substanțial între februarie și iunie, cu 118 milioane de lire sterline (91,3%) pentru utilaje și echipamente de transport.

Produsele chimice au fost singurele mărfuri exportate către Rusia care au crescut în această perioadă, datorită unei creșteri de 39,1 milioane de lire sterline (61,8%) a exporturilor de medicamente și produse farmaceutice.

„Este probabil ca sancțiunile economice aplicate de guvernul britanic să fi determinat scăderile importurilor și exporturilor din și către Rusia; cu toate acestea, auto-sancțiunile, prin care comercianții caută în mod voluntar alternative la produsele rusești, sunt, de asemenea, un factor probabil”, a declarat ONS.

„Ca urmare a ambiției guvernului britanic de a elimina treptat importurile de petrol și gaze rusești, nu au existat importuri de petrol rafinat, țiței, gaze sau cărbune, cocs și brichete din Rusia până în iunie 2022”, a precizat ONS. Un raport guvernamental separat publicat la mijlocul lunii august a declarat că luna iunie a marcat a treia lună consecutivă fără importuri de gaze rusești, potrivit businessinsider.in.