Infofinanciar > Lumea la zi > Acordul nuclear cu Teheranul i-ar oferi lui Putin un plan B. Scoaterea petrolului pe piețele globale este obiectivul actual
Lumea la zi

Acordul nuclear cu Teheranul i-ar oferi lui Putin un plan B. Scoaterea petrolului pe piețele globale este obiectivul actual

japantimes.co.jp
FOTO: japantimes.co.jp

Ca un semn al importanței acordate acum Teheranului, vizita lui Putin în Iran în iulie a fost prima într-o țară din afara fostei Uniuni Sovietice de la izbucnirea războiului. Ca un gest de bunăvoință, Teheranul și Moscova au profitat de ocazie pentru a anunța un memorandum de înțelegere privind proiecte comune în valoare de 40 de miliarde de dolari, care vizează în special dezvoltarea rezervelor de gaz din Golful Persic, dar și producerea de gaz natural lichefiat de mare valoare.

Ali Akbar Velayati, consilier pe probleme de politică externă al liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a lăsat puține dubii că schimburile sunt pe lista de priorități.

„Primim petrol din Rusia și Kazahstan prin Marea Caspică pentru a-l folosi pentru consumul intern și apoi livrăm petrol în aceeași cantitate clienților lor din sud”, a declarat acesta, citat de agenția de presă Fars, la scurt timp după călătoria lui Putin în Iran.

Rusia privește Iranul ca pe o portiță de scăpare a sancțiunilor pentru vânzările de petrol

„Iranul este un bun partener în acest demers”, a declarat unul dintre diplomații occidentali. „Rusia are o dificultate, iar Iranul are o capacitate”.

În trecut, strategia de swap s-a bucurat de diferite grade de succes. În urmă cu mai bine de zece ani, schimburile au trebuit să fie suspendate când Iranul s-a plâns că pierdea bani din acest aranjament și că Rusia furniza țiței de calitate inferioară.

De data aceasta, Iranul va trebui, de asemenea, să găsească o modalitate de a rezolva orice complicații asociate cu vânzarea petrolului rusesc cu un discount puternic pe piețele globale din cauza sancțiunilor.

Pe lângă atracțiile cooperării în domeniul energiei, mai mulți diplomați au remarcat faptul că Moscova are o privire largă asupra Asiei Centrale, Iranului și Turciei pentru a găsi portițe de scăpare în ceea ce privește restricțiile privind importurile de bunuri. Sancțiunile comprimă dramatic capacitatea Rusiei de a-și reconstrui echipamentul militar distrus, deoarece Moscova se luptă să găsească importuri vitale, de la microcipuri la componente pentru vehicule, astfel încât are nevoie de noi linii de aprovizionare.

Iran, adeptul găsirii unor soluții

Rusia știe foarte bine că Iranul are un pedigree îndelungat în găsirea unor astfel de alternative. Chiar dacă anii de sancțiuni au afectat economia iraniană, Teheranul s-a dovedit a fi adeptul găsirii unor modalități de a submina controalele, în principal prin apelarea la China și la alți parteneri asiatici. Statul lui Putin este nerăbdător să profite de această expertiză și pariază că Iranul s-ar confrunta cu puține consecințe dacă ar coopera cu Moscova, deoarece capitalele occidentale s-ar strădui să nu pună în pericol un acord nuclear proaspăt reactualizat.

Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care SUA a întârziat să comenteze, și cu atât mai puțin să accepte ultima propunere de compromis a UE. Washingtonul a avertizat China să nu înarmeze Rusia în timp ce aceasta duce un război în Ucraina. Cu toate acestea, Iranul se pregătește deja să livreze drone înarmate rușilor. Dacă Washingtonul acceptă să resusciteze acordul nuclear, ar risca să deschidă ușa unui flux de arme fără restricții dinspre Iran către Rusia, scrie politico.eu

Împreună cu alte persoane

În mod tradițional, Iranul și Rusia sunt extrem de precaute una față de cealaltă, cooperând acolo unde interesele lor se potrivesc, dar numai până la un punct.

Deși Rusia a jucat un rol decisiv în sprijinirea Iranului în construirea unei centrale nucleare în orașul Bushehr din sudul țării, relațiile recente în ceea ce privește energia atomică au fost tensionate. Ambasadorul Rusiei în Iran, Levan Dzhagaryan, a acordat un interviu dur ziarului iranian Shargh, în care a acuzat autoritățile iraniene că nu au reușit să plătească datorii de sute de milioane de euro legate de programul atomic.

Siria este o altă zonă de interacțiune tensionată. Ambele țări au ajutat la susținerea regimului lui Bashar al-Assad, dar Rusia a permis, de asemenea, Israelului să urmărească forțele susținute de Iran în această țară, pe care le consideră o amenințare.

Reticența lui Putin de a îmbrățișa pe deplin Teheranul a fost, de asemenea, înrădăcinată în dorința sa de a îmbunătăți legăturile cu statele din Golf, cum ar fi Arabia Saudită, ceilalți dușmani declarați ai Iranului în regiune.

Cu toate acestea, odată cu invazia din Ucraina, această logică strategică a ieșit pe fereastră. Izolată ca niciodată de Occident, Rusia este disperată să găsească modalități de a compensa pierderea comerțului cu Europa, de departe cel mai important partener comercial al său.