Infofinanciar > Lumea la zi > Ungaria se răzbună! Se interzic exporturile de lemn de foc, după stoparea livrării de petrol rusesc prin conducta Drujba
Lumea la zi

Ungaria se răzbună! Se interzic exporturile de lemn de foc, după stoparea livrării de petrol rusesc prin conducta Drujba

Lemn Foc
sursa: magazin-online.dsoradea

Guvernul ungar controlează comerțul cu lemn de foc prin noi reglementări. Acestea includ dreptul preferențial al statului de a cumpăra, dar și o posibilă interzicere a exportului acestui produs, considerat de Budapesta ca fiind esențial pentru aprovizionarea cu energie a țării. Măsurile au fost adoptate printr-un decret publicat în Monitorul Oficial marți seară, la scurt timp după ce livrarea de petrol rusesc prin conducta Drujba a fost întreruptă, potrivit Tylaz.

Exporturile de lemn de foc ale Ungariei, „de importanță strategică în aprovizionarea energetică a țării”, vor fi posibile doar după o aprobare din partea autorităților, care au, de asemenea, începând de miercuri, un drept preferențial de cumpărare, potrivit documentului citat de EFE.

„Decretul a fost redactat pentru a asigura aprovizionarea cu combustibil prin controlul, reglementarea și, în anumite cazuri, interzicerea exportului de lemn de foc”, a declarat ministrul agriculturii, Istvan Nagy, citat de agenția MTI, scrie Agerpres, citat de Tylaz.

Stare de urgență în Ungaria

Lemnul cumpărat de stat va fi folosit pentru alimentarea celor care au nevoie de el, cum ar fi instituțiile de stat și consiliile locale, subliniază sursa citată. Guvernul Orban a declarat stare de urgență energetică.

Aceste noi măsuri se adaugă altora adoptate după ce guvernul lui Victor Orban a declarat în iulie stare de urgență energetică în țară, puternic dependentă de aprovizionarea cu hidrocarburi din Rusia. Gospodăriile al căror consum de gaz sau electricitate depășește o anumită limită vor trebui să plătească un preț mai mare, ceea ce a declanșat o creștere a cererii de lemne de foc ca sursă alternativă.

Pădurile acoperă 21% din suprafața Ungariei, cu peste 400 de milioane de metri cubi de copaci, potrivit datelor portalului economic Portfolio.hu. Exploatarea, în ultimii 10 ani, a fost în medie de 7,5 milioane de metri cubi.

Ungaria își cumpără 65% din petrol și 85% din gazele naturale din Rusia, ceea ce o face foarte vulnerabilă la actuala criză energetică.

Guvernul ungar a relaxat  unele criterii de protecţie a mediului pentru a permite tăierea mai multor arbori astfel încât să poată fi acoperită cererea în creştere de lemne pentru foc, după creşterea preţurilor la gaze naturale şi energie electrică în urma războiului din Ucraina, relatează agenţia EFE.