Infofinanciar > Lumea la zi > Marea Britanie amână controalele la frontiere. Problema importurilor europene
Lumea la zi

Marea Britanie amână controalele la frontiere. Problema importurilor europene

Marea Britanie Sursa foto Agora.md
Sursa foto Agora.md

Guvernul britanic a confirmat o amânare de trei luni a controalelor la frontieră post-Brexit pentru importurile de alimente europene, care ar fi trebuit să înceapă în ianuarie 2024.

Verificările privind „produsele de origine animală cu risc mediu, plantele, produsele vegetale și alimentele cu risc ridicat”, pe care Marea Britanie s-a angajat să le impună în cadrul acordului Brexit 2020 cu Uniunea Europeană, vor fi implementate în aprilie 2024, a precizat Cabinet Office într-o declarație publicată marți pe site-ul său.

Presa a relatat în iunie că miniștrii analizau opțiuni pentru a atenua costul controalelor, de teamă că acestea ar putea agrava problema inflației din țară. Măsurile au fost deja amânate de mai multe ori, după ce guvernul a ajuns la concluzia că acestea ar adăuga cel puțin un miliard de lire sterline (1,3 miliarde de dolari) în costuri anuale pentru importatorii britanici, conform Bloomberg .

Controale la nivelul importurilor

Guvernul britanic va amâna cu încă trei luni impunerea unor controale complete post-Brexit asupra importurilor de bunuri din Uniunea Europeană, a anunțat marți guvernul britanic, amânând data de începere până în ianuarie 2024.

Marea Britanie a părăsit piața unică a UE în ianuarie 2021 și a amânat de mai multe ori punerea în aplicare completă a controalelor la frontieră din cauza îngrijorărilor legate de perturbările din porturi și de riscul de a agrava o criză a costului vieții.

În schimb, Bruxelles-ul a introdus imediat controale și formalități administrative pentru mărfurile care se deplasează din Marea Britanie în UE. Aceasta a dus la întârzieri și costuri mai mari și a îngreunat concurența pentru unele întreprinderi. Guvernul declarase în aprilie că va solicita, până la 31 octombrie, certificate de sănătate pentru unele produse de origine animală, plante și bunuri alimentare și furajere care provin din Europa.

„După ce a ascultat opiniile industriei, guvernul a fost de acord cu o amânare de trei luni pentru introducerea controalelor sanitare și fitosanitare rămase, precum și a controalelor vamale complete pentru mărfurile din Irlanda de Nord care nu sunt eligibile”, se arată într-o declarație.

Alte cerințe

Alte cerințe, cum ar fi verificările fizice și declarațiile de siguranță, urmează să fie introduse în etape până în 2024. Data pentru unele dintre acestea, cum ar fi verificările privind produsele de origine animală și plantele cu risc mediu, va fi, de asemenea, amânată cu trei luni pentru a da timp întreprinderilor să se pregătească, a declarat guvernul.

Noul model operațional al guvernului din Marea Britanie privind obiectivele de frontieră, publicat marți, ar urma să facă o utilizare mai inteligentă a datelor și a tehnologiei, dar și să elimine duplicarea, reducând volumul de date și de documente solicitate întreprinderilor la importul de bunuri.

Aceste modificări ar permite întreprinderilor să economisească aproximativ 520 de milioane de lire sterline (655 de milioane de dolari) pe an, în comparație cu modelul inițial de import, care ar fi trebuit să fie introdus în 2022, a declarat acesta.

Digitalizarea sistemului comercial

De asemenea, este planificat un sistem de „ghișeu comercial unic” pentru a simplifica și raționaliza procesele comerciale de import și export, astfel încât informațiile vor trebui să fie transmise de către comercianți o singură dată. „Întreprinderile vor fi mulțumite de această claritate, în timp ce se pregătesc pentru trecerea dificilă la un sistem comercial digital.

Lucrul esențial este pregătirea. Întreprinderile iau decizii privind investițiile și lanțul de aprovizionare pe termen lung și trebuie să fie încrezătoare că infrastructura fizică și digitală din jurul frontierei GB va fi pusă în funcțiune la timp” a declarat William Bain, șeful departamentului de politică comercială din cadrul Camerelor de Comerț britanice, conform Reuters .