Lumea la zi

Manualul mebrului UE! Ursula von Der Leyen „dă” teme Ucrainei și Moldovei

Ursula Sursa foto IMPACT.ro
Sursa foto: IMPACT.ro

Pentru a trece la etapa următoare de integrare în blocul comunitar European, Ucraina și Moldova sunt nevoite să îndeplinească anumite aspect cae au fost enunțate de președinta Ursula von Der Leyen.

Conform CNN, după decizia UE de a acorda statut de țări candidate, Ucraina și Moldova au fost informate de către Ursula von der Leyen că trebuie să-și facă „temele” înainte de următoarea etapă a procesului de aderare.

„Toate ţările trebuie să îşi facă temele înainte de a trece la următoarea etapă a procesului de aderare, dar sunt convinsă că toate vor acţiona cât mai rapid şi vor lucra cât mai mult posibil pentru a pune în aplicare reformele necesare”, a spus Ursula von der Leyen.

Într-un mesaj postat pe Twitter, președinta a menționat faptl că aceast acord arată faptul că toată comunitatea este unită în lupta cu cei din extern, în fața Rusiei în special.

„Întăreşte Ucraina, Moldova şi Georgia în faţa imperialismului rus. Şi întăreşte UE. Pentru că arată încă o dată lumii că suntem uniţi şi puternici în faţa ameninţărilor externe.”,a transmis aceasta.

Charles Michel, președintele Consiliului a susținut acest moment European de unitate.

„Este un mesaj foarte puternic care este transmis. Un mesaj de unitate, de determinare în termeni politici.”

Decizia de a acorda statut de țară candidate la UE

Consiliul European a decis joi acordarea statutului de țară candidate pentru integrarea în Uniunea Europeană Moldovei și Ucrainei. Anunțul a fost postat pe Twitter de către Charles Michel.

În același moment, Consiliul European a recunoscut, de asemenea perspectiva europeană a Georgiei. Acesta este pregătit să acorde același statut după ce vor fi rezolvate prioritățile restante.

Pentru celebrarea acestui moment, Klaus Iohannis a avut un mesaj public. El a fost unul dintre cei mai mari stâlpi de susținere în ceea ce privește aderare Moldovei, în special la Uniune.

„O realizare istorică astăzi, când Consiliul European a acordat statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova. Am ajuns la această decizie excepțională în urma unui sprijin puternic și a unor demersuri intense din partea României. Am acordat, de asemenea, perspectiva europeană Georgiei, făcând pași importanți înainte. Această decizie aduce speranță și încredere în viitorul european pentru oamenii din aceste țări și reprezintă o mare responsabilitate pentru liderii lor. România este gata să continue să susțină Ucraina, Moldova și Georgia pe drumul lor European.”, a transmis președintele României.