Infofinanciar > Lumea la zi > Maia Sandu, întâlnire de ultimă oră cu Olaf Scholz. Ce i-a promis cancelarul Germaniei
Lumea la zi

Maia Sandu, întâlnire de ultimă oră cu Olaf Scholz. Ce i-a promis cancelarul Germaniei

Sandu și Scholz Sursa foto Realitatea.md
Sursa foto: Realitatea.md

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova s-a întâlnit în cursul zilei de 23 septembrie la Berlin cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. Cei doi au discutat despre relațiile bilaterale dintre cele două state, dar și au avut în vedere și aprofundarea acestora în mai multe domenii printre care se numără: energie, economie și securitate.

Maia Sandu a făcut o postare pe Twitter prin care a mulțumit Germaniei pentru sprijinul acordat în vederea obținerii statutului de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană.

Aprofundare a legăturilor moldo-germane

„Am avut astăzi o întâlnire cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. Mulțumim pentru sprijinul Germaniei și votul de încredere pentru statutul nostru de candidat la UE, și pentru sprijinul care ne ajută să facem față consecințelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Au fost discutate modalități de aprofundare a legăturilor noastre moldo-germane în energie, economie și securitate”, a scris liderul de la Chișinău  pe Twitter.

Maia Sandu a menționat faptul că dorește să continue și să extindă cooperarea cu Germania. Totodată, ea a spus că Republica Moldova se bazează pe sprijinul statului nemțesc în procesul de reformare a sistemului judiciar și de combatere a corupției.

„Ne dorim mai multe investiții germane care să stimuleze economia și să asigure venituri concetățenilor noștri la ei acasă, în Republica Moldova. De asemenea, suntem interesați de proiecte comune care vor consolida independența energetică a Republicii Moldova, inclusiv prin programe de energie regenerabilă, domeniu în care Germania are o experiență vastă”, a declarat șeful statului în cadrul întrevederii.

Cancelarul Olaf Scholz a asigurat-o pe președintă că va rămâne un partener de încredere al țării noastre, așa cum a fost în toți cei 30 de ani de relații diplomatice.

Cum a resimțit Moldova evenimentele din ultimul timp? 

În cadrul aceleiași vizite, Sandu a avut o întrevedere și cu Svenja Schulze, ministra pentru cooperare economică și dezvoltare. Se pare că cele două au discutat despre impactul ultimilor evenimente din punctul de vedere al securității asupra Moldovei, dar și despre sacrificiile făcute de această țară, conform zdg.md.

„Am discutat despre impactul evoluțiilor recente în materie de securitate din regiune și al acțiunilor suplimentare pe care R. Moldova trebuie să le întreprindă în aceste vremuri dificile pentru a-și ajuta cetățenii. Mulțumesc pentru toată asistența pentru dezvoltare”, a transmis Maia Sandu.

De asemenea, președinta Republicii Moldova a fost prezentă și în cadrul Adunării Generale a ONU care a avut loc în perioada 20-21 septembrie, dar și la alte evenimente din New York care au avut în vedere domeniul educației.