Info

Veste bună pentru românii din Germania! Copiii lor vor putea merge la o școală românească

Copii-in-scoala-edupedu.ro
sursă foto: edupedu.ro

„DOR DE CASĂ” – acesta este numele proiectului inițiat de cei de la Asociația Diaspora Română-Berlin prin care au pus bazele primei școli românești din această capitală europeană. Cetățenii români stabiliți în Germania își vor putea înscrie copiii la cursuri și activități specifice domeniului artistic care se vor preda în limba de origine pentru a încuraja elevii să descopere cultura României.

Vestea vine din partea Comisia pentru Românii de Pretutindeni PNL București care anunță prin intermediul unui comunicat de presă faptul că ideea de calitate în domeniul educației copiilor și tinerilor a devenit cu adevărat o prioritate în diaspora românească. În acest scop, s-a implementat un proiect inovativ pentru țara noastră, un proiect așteptat, necesar, dar și sustenabil.

„Proiectul asociației care este intitulat sugestiv DOR DE CASĂ”, în spiritul cultivării limbii române și a dezvoltării copiilor prin programe educaționale artistice, a facilitat deschiderea în acest an școlar în Berlin, a porților cunoașterii limbii române, a tradițiilor și artelor românești, devenind astfel, un fundament al templului românității autentice, oriunde s-ar afla”, se mai menționează în comunicat.

„Copii sunt cei care vor face istoria!”

Motto-ul și obiectivul acestui proiect inițiat de Asociația Diaspora Română-Berlin este unul încurajator: „Copii sunt cei care vor face istoria!”. Membrii asociației au în plan realizarea și desfășurarea a numeroase proiecte culturale pentru a-i educa  pe copiii cetățenilor stabiliți în Germania despre istoria și identitatea românească. „Generațiile trecute au putut realiza ceea ce avem astăzi. Noi, românii, indiferent unde trăim acum, avem datoria să pregătim istoria românității prin educația copiilor noștri”, se mai specifică în comunicatul de presă emis de Comisia pentru Românii de Pretutindeni PNL București.

Instituția amintește cu acest prilej și despre un alt proiect cultural desfăcurat în Germania de către  români, intitulat „Intelectuali români în atelierul lui Brâncuși”.

Învățământul în Germania vs România

Diferențele dintre sistemul educațional din România și cel din Germania sunt unele destul de mari, potrivit chiar presei de le Berlin, care scrie despre rigurozitatea și strictețea organizării învățământului: „La fiecare grupă de copii formată în Germania, educatoarea este însoţită de un ajutor, în timp ce în România, cu clase suprapopulate, mai ales în zonele urbane, cadrul didactic trebuie să facă faţă singur numeroaselor sarcini ce se impun. Zilele de studiu sunt mai puţine în ţara noastră (aproximativ 175 de zile); în unele landuri ale Germaniei se învaţă 188 de zile pe an (câte 5 zile pe săptămână), în altele se studiază 208 zile (doar 2 săptămâni din lună se învaţă 5 zile pe săptămână, în rest, 6 zile)”, scrie revista Edict.