Infofinanciar > Lumea la zi > Maia Sandu avertizează că Rusia va ataca Moldova dacă războiul nu va fi oprit! Putin dorește refacerea Uniunii Sovietice
Lumea la zi

Maia Sandu avertizează că Rusia va ataca Moldova dacă războiul nu va fi oprit! Putin dorește refacerea Uniunii Sovietice

Maia Sandu sursa foto Romania Tv
sursa foto: Romania Tv

Republica Moldova este vizată în mod direct de către Rusia, care și-ar dori refacerea Uniunii Sovietice. Președintele Moldovei, Maia Sandu a afirmat în cadrul unui interviu că Moscova vrea refacerea URSS, iar războiul din Ucraina reprezintă o amenințare la libertatea Republicii Moldova. 

Maia Sandu a explicat în cadrul unui interviu pentru RFI România impactul pe care l-a avut invazia Rusiei în Ucraina asupra Republicii Moldova, care se luptă în prezent cu pene de curent masive și mișcări politice pro-ruse. 

Dorința lui Putin, pericol pentru Moldova 

Aceasta avertizează ca Vladimir Putin și acolații săi de la Moscova își doresc refacerea Uniunii Sovietice. Această dorință a Kremlinului vizează direct Republica Moldova, care a făcut parte din URSS. 

„Pentru Republica Moldova acest război este o amenințare la libertatea țara noastră, pentru democrația noastră și pentru calea noastră europeană. Am auzit de mai multe ori voci de la Moscova spunând că acolo se dorește refacerea Uniunii Sovietice. Asta ne vizează pe noi în mod direct. Noi nu dorim să ne întoarcem în Uniunea Sovietică. Noi ne dorim să trăim într-o societatea liberă, într-o țară democratică”, a spus președintele Moldovei, Maia Sandu. 

Ucraina trebui susținută în continuare 

Maia Sandu a susținut că Ucraina trebuie să fie în continuare ajutată pe plan economic și militar de țările din Occident, indiferent de cât de costisitor ar fi acest lucru sau de cât de mult timp va mai dura războiul. 

Moldova nu se află în NATO, iar de aceea aceasta este la fel de vulnerabilă în fața posibile invazii rusești precum a fost și Ucraina la începutul acestui an. Rusia trebuie oprită din drumul ei de a reface URSS, cât mai repede posibil. 

„Republica Moldova este o țară vulnerabilă și din punct de vedere energetic pentru că în cele trei decenii de independență s-a făcut foarte puțin pentru a crea alternative de furnizare a resurselor energetice. S-a reușit să se construiască gazoductul Iași – Chișinău, dar nici măcar nu s-a ajuns la identificarea unor furnizori de alternativă”, a declarat Maia Sandu. 

Luptele Moldovei cu masivele penele de curent naționale 

Aceasta a explicat că Republica Moldova se luptă cu pene majore de curent din cauza războiului purtat de Rusia în țara vecină: „Pe partea de furnizare a curentului electric lucrurile stau și mai prost. Nu avem conexiune directă cu România. Liniile de tensiune înaltă trec pe teritoriul Ucrainei.  

Vedem că de fiecare dată când este bombardată rețeaua electrică a Ucrainei avem deconectări a curentului electric în Republica Moldova. Mai mult decât atât, aceste linii de curent electric trec prin Transnistria. Transnistria poate să deconecteze curentul electric pe malul drept când își dorește. Acum încercăm să eliminăm această vulnerabilitate energetică, dar avem nevoie de timp”. 

Totodată, Maia Sandu a declarat că economia Moldovei se află într-un impas, fiind nevoie de timp pentru ca aceasta să poată reveni la normal. „Sunt proiecte care se vor realiza în următorii câțiva ani. Suntem vulnerabili pe sectorul de securitate și acest lucru este foarte clar pentru toți. Avem o economie care este foarte afectată de război și care nu era foarte puternică nici până la război. Recunoaștem acest lucru. Acum este afectată în mod substanțial. În cazul în care acest război va dura presiunea pe economia noastră va crește și va fi tot mai dificil. Nu cred că poate spune cineva foarte clar când se va încheia războiul”, citează RomâniaTV. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.