Infofinanciar > Lumea la zi > Rușii atacă orașul Bahmut. Ucrainenii au aruncat în aer un baraj pentru a le încetini ofensiva
Lumea la zi

Rușii atacă orașul Bahmut. Ucrainenii au aruncat în aer un baraj pentru a le încetini ofensiva

Soldați ucraineni într-un tanc
Sursă foto: Playtech

Rușii continuă ofensiva pe frontul din Donbas, comasându-și trupele în jurul orașului Bahmut. Armata Rusă și mercenarii Wagner forțează o înaintare dinspre nord, sud și est, dar ucrainenii rezistă încă. Moscova susține că apărătorii orașului au aruncat în aer un baraj pentru a încetini înaintarea trupelor ruse.

Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul Bahmut la finalul acestei săptămâni. Statul Major General ucrainean a raportat că trupele Moscovei au desfășurat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Orikhovo-Vasylivka (11 km nord-vest de Bahmut), Berkhivka (4 km nord de Bahmut), Ivanivske (6 km vest de Bahmut) și Pivnichne (21 km sud-vest de Bahmut).

Finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat însă că luptătorii Grupului Wagner au capturat localitatea Yahidne (amplasată la 2 km nord de Bahmut) și a postat o fotografie cu mercenarii care pozează lângă semnul de bun venit al așezării.

Potrivit sursele militare rusești, luptătorii Wagner au capturat și localitea Berkhivka, însă observatorii occidentali nu au avut o confirmare vizuală a acestor anunțuri. Rușii susțin că au câștigat teren și în apropiere de Dubovo-Vasylivka (6 km nord-vest de Bahmut) și că luptătorii Wagner au capturat și această așezare. Bloggerii militari afirmă însă că luptele sunt în curs de desfășurare la periferia localității.

Orașul Bahmut este încercuit de trupele rusești, care câștigă teren, sursă foto IFW

Orașul Bahmut este încercuit de trupele rusești, care câștigă teren, sursă foto IFW

Moscova atacă pe mai multe fronturi simultan

Pe de altă parte, Moscova afirmă că forțele ucrainene au distrus un baraj la nord de Bahmut și au inundat zona Stupky pentru a încetini avansurile trupelor rusești dinspre nord. Conform datelor Institute for the Study of War (ISW), nu există încă nicio dovadă vizuală a acestor afirmații.

Imaginile geolocalizate de vineri indicau însă faptul că forțele rusești au făcut probabil progrese marginale în estul Bahmutului. Totodată, serviciul ucrainean al Gărzilor de Frontieră a raportat că rușii și-au angajat cele mai pregătite forțe de luptă la Bahmut și că în jurul orașului se află mai multe trupe Wagner alcătuite din condamnați.

Forțele rusești au continuat sâmbătă operațiunile ofensive și de-a lungul periferiei vestice a orașului Donețk. Statul Major General ucrainean a confirmat faptul că forțele ruse au desfășurat acțiuni ofensive, iar imaginile geolocalizate indică faptul că Moscova a obținut progrese marginale.

Conform datelor bloggerilor militari ruși forțele Kremlinului avansează simultan spre mai multe localități și au efectuat atacuri la periferia sudică și nordică a oreșelor Marinka și au înconjurat pozițiile fortificate ale ucrainenilor de la Pervomaiske și Vodiane, conform informațiilor ISW.

Serbarea invaziei a eșuat, dar rușii încercuiesc orașul Bahmut

Turpele ruse au încercat să ocupe Bahmut înainte de 24 februarie, pentru a celebra un an de la începutul invaziei. Comandamentul militar a aruncat în luptă cele mai bune unități ale sale însă ucrainenii continuă să reziste de mai bine de opt luni.

Deși experții militari susțin că Bahmut nu are o importanță strategică deosebită, orașul are o valoare simbolică pentru Ucraina și rezistența opusă consumă resurselor militare ale Kremlinului, creând astfel condiții propice pentru o ofensivă ucraineană viitoare.

Este posibil ca totuși armata ucraineană să decidă retragerea din Bahmut în curând, în condițiile în care mai are o singură cale de evacuare aflată sub controlul artileriei ruse. O a doua linie defensivă a fost pregătită pe direcția Kostiantinivka-Kramatorsk-Sloviansk. Dacă ucrainenii nu se retrag din Bakhmut, rușii pot încercui complet orașul.