Infofinanciar > Info > Mai multe zile libere pentru români! Ghidul complet pentru concediile care trebuie acordate salariaților în 2023
Info

Mai multe zile libere pentru români! Ghidul complet pentru concediile care trebuie acordate salariaților în 2023

Minivacanță Calendar, Sursă foto: GdS
Sursă foto: GdS

Salariații vor avea posibilitatea de a solicita un concediu de îngrijitor, separat de cel pentru problemele medicale pe care le întâmpină sau cel pentru îngrijirea copilului sau pentru cea a bolnavilor de cancer. Astfel, sunt prezentate toate zilele libere de care pot beneficia angajații, indiferent dacă vor fi sau nu plătite. Au fost luate în vedere și concediile nemedicale la care au dreptul salariații.

În primul rând, concediul de odihnă trebuie să aibă o perioadă minimă de 20 de zile lucrătoare pe an, fără să se țină cont de norma de lucru a salariatului. Mai mult decât atât, în cazul  salariaților ce nu au 18 ani, al celor care lucrează în condiții dificile, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorilor, al altor persoane cu handicap, angajatorii trebuie să acorde, suplimentar față de durata minimă a concediului de odihnă, trei zile lucrătoare în plus. De aceste zile pot beneficia și femeile care urmează o procedură de vertilizare ,,în vitro”. Toate prevederile se regăsesc în Codul Muncii și sunt acordate independent de existența contractelor colective de muncă.

Sunt 15 sărbători legale, care sunt prevăzute și de legea muncii, dar majoritatea angajaților nu se pot bucura pe deplin de ele, pentru că unele sunt mereu duminica. Sărbătorile legale sunt plătite și, chiar dacă angajații nu lucrează efectiv în acele zile, celor care trebuie să lucreze trebuie să li se acorde timp liber adecvat sau o creștere de 100% a salariului de bază pentru următoarele 30 de zile.

De menționat, de asemenea, este că propunerile legislative care urmează să fie supuse votului delegat urmăresc să acopere situațiile în care liberele pică în weekend, acestea fiind acordate în următoarele zile, în timpul săptămânii.

Zile libere pentru evenimente familiale deosebite

Codul Muncii prevede și dreptul salariaților la zile libere pentru evenimentele familiale deosebite, dar numărul lor trebuie să fie trecut în documentele interne ale firmei.

Un număr concret privind zilele libere pentru evenimentele familiale deosebite se regăsește HG 250/1992 ce se aplică doar salariaților plătiți din fonduri publice, nu și celor din sectorul privat. Chiar și așa o mare parte din acești angajatori au preluat prevederile din fostul contract colectiv de muncă unic la nivel național și sunt următoarele:

  • la căsătoria salariatului – 5 zile;
  • la căsătoria unui copil – 2 zile;
  • la decesul soțului, copilului, părinților, socrilor – 3 zile;
  • la decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi.

Totodată, angajatorul are obligația să-și plătească salariații în perioada acestor zile libere.

Tipuri de concedii introduse recent

Introduse recent și diferite față de evenimentele familiale deosebite sunt și cele 10 zile pe an pe care un salariat și le poate lua pentru urgențele familiale. Aceste zile, introduse din 22 octombrie 2022 în Codul muncii, pot fi luate de salariat pentru a fi alături de familie în situații neașteptate, precum îmbolnăvirea sau un accident. Spre deosebire de liberele pentru evenimentele deosebite, aceste libere trebuie recuperate, iar părțile vor stabili, de comun acord, modul în care se va recupera perioada respectivă, conform romaniatv.net.

Nou-introdus la rândul său, concediul de îngrijitor va avea o durată maximă de cinci zile lucrătoare pe an și va fi acordat de către angajatori la cerere, pentru salariații care ingrijesc sau sprijină o rudă sau o persoană ce stă în aceeași locuință cu aceștia, cu probleme grave de sănătate. Cu toate acestea, tipul de concediu nu poate fi încă acordat din cauza lipsei normelor de aplicare.

Concediul paternal este un alt tip de concediu pe care angajatorul are obligația de a-l acorda, indiferent de durata de lucru a angajatului în companie. Tatăl copilului nou-născut care are calitatea de salariat are dreptul la un concediu paternal plătit pentru zece zile lucrătoare, iar dacă face un curs de puericultură (noțiuni elementare teoretice și practice pentru îngrijirea copilului mic), durata concediului sva crește cu cinci zile. Acest tip de concediu este plătit de către angajator din fondul de salarii.

Zile libere suplimentare

În cazul în care donează sânge, un salariat își poate lua câte o zi liberă pentru zi moment în care face această acțiune. După cum se prevede în HG 1.364/2006, ziua liberă poate fi acordată pe baza documentelor justificative eliberate de instituția de profil la care a fost efectuată donarea de sânge.

O zi liberă se poate acorda și pentru cei care merg cu cei mici la doctor. Aceasta poate fi dată în fiecare an și este bazată pe o cerere a salariatului-părinte, la care se adaugă declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte din care trebuie să reiasă că nu a solicitat și nu va solicita pe durata unui an calendaristic dreptul similar la locul său de muncă.

Ulterior controlului, salariatul trebuie să ofere angajatorului o adeverință medicală de la medicul de familie care să demonstreze efectuarea controlului, potrivit normelor de aplicare ale Legii 91/2014, care a introdus acest drept.