Infofinanciar > Info > Noile modificări ale Codului Muncii! În ce situații pot beneficia românii de concediu suplimentar
Info

Noile modificări ale Codului Muncii! În ce situații pot beneficia românii de concediu suplimentar

Concediu
Sursa foto: Playtech.ro

Codul Muncii prevede pentru situații excepționale mai multe drepturi suplimentare pentru angajați. Salariații vor putea solicita angajatorului 5 zile suplimentare în cazul în care se regăsesc în nefericita situație de a avea o rudă bolnavă. Legea a fost promulgată de presedintele României, Klaus Iohannis.

Persoanele angajate care locuiesc în aceeiași gospodărie cu o rudă sau o persoană care suferă de probleme medicale grave și care are nevoie de îngrijire vor putea beneficia de 5 zile libere pe an, aparte de perioada concediului de odihnă și vor fi considerate ca vechime în muncă. Însă, în momentul actual, în legislația națională nu sunt stipulate problemele medicale, dar vor fi stabilite în perioada următoare printr-un ordin de ministru.

Amenzi usturătoare pentru companiile care nu respectă noile prevederi ale Codului Muncii

Angajații mai au dreptul la 10 libere pe an dacă au de-a face cu o urgență în familie sau cu un accident, dar în aceste condiții este necesar ca angajatorul să fie anunțat în prealabil, iar zilele libere vor fi recuperate ulterior în întregime.

Companiile care nu respectă aceste prevederi impuse de Codul Muncii pot fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 4000 și 8000 de lei. Funcționarii publici au posibilitatea să lucreze în regim de telemuncă doar cinci zile pe muncă în cazul în care în viața lor a apărut un copil sau se confuntă cu alte probleme, situații în care aceștia sunt favorizați de regimul e muncă on-line. În caz vârsta copilului nu trebuie să depășească 11 ani.

Perioada concediului de îngrijitor constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului de indemnizație de șomaj dar și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislație în vigoare.

Condițiile de acordare a concediului de îngrijitor dar și probleme medicale grave se vor stabili printr-un oridn inter-ministerial emis de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și al Ministerului Sănătății.

Actul normativ promulgat de Președintele Statului modifică și completează Legea nr. 53/2003 și Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 în scopul transpuenrii în legislația națională a mai multor directive europene.

Alte prevederi ale Codului Muncii

Potrivit noilor prevederi, angajatul poate solicita companiei trecerea pe un post vacant care îi oferă condiții de muncă mai bune dacă acesta și-a finalizat perioada de probă și are o vechime de cel puțin șase luni la același angajator. Cel din urmă este obligat să ofere un răspuns în maxim 30 de zile de la preluarea solicitării.

De asemenea, legea interzice concedierea salariațiilor pentru exercitarea mai multor drepturi printre care dreptul a de a fi informat în privința locului de muncă sau durata activității prestate, egalitatea de șanse, accesul la formarea profesională sau dorința de adera sau constitui un sindicat.

Angajatorului îi este interzis să concedieze anagajații pe durata concediului paternal, îngrijitor, sau pe durata absentării din cauza situațiilor neprevăzute cauzate de boală, urgență familială sau de accident, care fac prezența lor imediată imposibil.

Însă, poate stabili programe individuale de muncă pentru salariați inclusive a celor care beneficiază de concediul de îngrijitor, cu sau la solicitarea acestora, care poate avea o durată limitată în timp, potrivit antena3.ro.