Infofinanciar > Info > Cu cât va fi majorat salariul minim de la 1 ianuarie 2023? Cele trei scenarii posibile
Info

Cu cât va fi majorat salariul minim de la 1 ianuarie 2023? Cele trei scenarii posibile

Salariu Sursa foto Spynews.ro
Sursa foto Spynews.ro

În ultimele luni, guvernanții României au făcut o serie de promisiuni cu privire la creșterea salariului minim, ca urmare a deciziei Uniunii Europene din septembrie, având în vedere că ne aflăm pe ultimele locuri din Europa, cu unul dintre cele mai mici salarii minime pe economie.

În cadrul coaliției de guvernare au avut loc discuții intense cu privire la procentul de majorare al salariului minim, varianta despre care s-a vorbit cel mai mult fiind cea de 3.000 de lei brut, de la 2.550 de lei la momentul actual, ceea ce ar însemna o creștere de aproape 500 de lei. Din aceștia, 200 de lei ar fi neimpozabili.

Coaliția de guvernare nu a ajuns încă la o decizie

Față de 2021, salariul minim a crescut cu aproape 11%, iar o mărire cu 500 de lei ar însemna o majorare procentuală de 20%. Deși aceasta ar fi una dintre cele mai mari majorări din ultimii ani, raportat la rata inflației, care se află acum aproape de 14% și preconizându-se că va ajunge la 16% până la finalul anului, această creștere nu este suficientă pentru a face o diferență reală pe fondul crizei economice care se arată.

Liderii din coaliția de guvernare au declarat, în repetate rânduri, că majorarea salariului minim este o măsură indispensabilă pentru a păstra forța de muncă în România și a oferi angajaților condițiile necesare pentru a avea un trai decent în noul climat economic, marcat de inflația galopantă și creșterea prețurilor, mai ales în sectoare de bază, precum cel alimentar și energetic.

Potrivit ultimelor declarații ale premierului Nicolae Ciucă, coaliția de guvernare se va întruni azi pentru a relua discuția cu privire la majorarea salariului minim, având în vedere că,  în timpul ultimei ședințe desfășurate luni, coaliția de guvernare nu a putut ajunge la o decizie cu privire la acest aspect. O decizie finală este așteptată, având în vedere că majorările vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2023.

Care sunt scenariile posibile

Primul scenariu luat în calcul este o majorare a salariului minim brut de la 2.550 de lei la 3.000 de lei, dintre care 200 de lei neimpozabili. Astfel, salariul minim net ar ajunge la 1.863 de lei, față de 1.524, valoarea actuală.

Un al doilea scenariu presupune un salariu brut de 3.000 de lei și înghețarea contribuțiilor la 2.550 lei, astfel încât salariul net sa fie de 1.963 lei. Această variantă a fost propusă de către sindicaliști și are în vedere revizuirea impozitului pe veniturile salariale prin ajustarea deducerilor personale, pentru toate veniturile salariale până la 5.500 lei, astfel încât 70% dintre salariați să beneficieze de măriri.

Ultimul scenariu presupune ca salariul minim brut pe economie ar putea crește până la 3.200 de lei, dintre care 400 de lei vor fi neimpozabili. Această variantă ar fi cea mai benefică pentru angajați, având în vedere că salariul net ar fi puțin peste 2.000 de lei, dar rămâne de văzut dacă guvernanții vor alege această variantă, relatează Antena3.