Infofinanciar > Info > Mai multe avantaje pentru seniori! De la 1 septembrie crește vârsta de pensionare
Info

Mai multe avantaje pentru seniori! De la 1 septembrie crește vârsta de pensionare

pensie (sursă foto: Botoșăneanul)
sursa foto arhiva companiei

Ministrul Muncii a discutat momentul optim pentru pensionare. Aceasta, de asemenea, a explicat avantajele pentru femei în cadrul noii legi.

Sorina Bucura Oprescu a subliniat că, începând cu 1 septembrie, unii pensionari vor beneficia de mai multe avantaje. Ministrul Muncii a menționat, de asemenea, posibilitatea de a ieși la pensie anticipată fără penalizări, chiar și la vârsta de 40 de an.

„Mă refer și la pensia pentru limită de vârstă. La faptul că ai o reducere, dar nu pentru faptul că ai copii în cazul femeilor. Mai sunt și alte aspecte. Mă refer la aspectele legate de faptul că un concediu de creștere copil este stagiu contributiv”, a spus ministrul Muncii.

Vârsta de pensionare la femei

Până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei trebuie să crească eșalonat la 65 de ani. Ministrul Muncii a mai explicat și ce tip de venituri se acordă odată cu implementarea noii legi a pensiilor.

Potrivit celor spuse de Simona Bucura Oprescu, tipurile de pensie sunt:

Pensia pentru limită de vârstă;
Pensia de invaliditate;
Pensia anticipată;
Pensia de urmaș.

Prin urmare, noua lege a pensiilor exclude o categorie de pensie și anume, pensia anticipată fără penalizări. Astfel, ieșirea prematură la pensie fără penalizări nu va mai fi posibilă după 31 august 2024.

„Subliniez o noutate a noii legi. Este considerată perioadă contributivă și concediul de creștere copil, fie că este concediu maternal, fie că este concediu paternal. Adică o mamă care a stat în concediu de creștere copil pentru doi copii, 4 ani, va avea o creștere a stagiului de cotizare cu patru ani”, a explicat ministrul, potrivit RomâniaTV.