Infofinanciar > Lumea la zi > Macron avansează cooperarea militară cu Indonezia! Ce va furniza Franța
Lumea la zi

Macron avansează cooperarea militară cu Indonezia! Ce va furniza Franța

Emmanuel Macron - sursa foto - playtech.ro
sursa foto: playtech.ro

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că Franța avansează în cooperarea cu Indonezia în ceea ce privește furnizarea de avioane de război și submarine. Acesta a dat declarații la Conferința APEC (Cooperarea Economică Asia-Pacific) din Bangkok, capitala Thailandei, joi, 17 noiembrie.

În februarie, Indonezia și Franța au semnat un contract în valoare de 8,1 miliarde de dolari pentru 42 de avioane de luptă de tip Rafale, ca parte a unei serii de acorduri care au inclus și o comandă de două submarine Scorpnene. Astfel, în acest moment, Jakarta este cel mai mare client de armament francez din Asia de Sud-Est.

Acordul din Februarie dintre Indonezia și Franța

Indonezia a comandat în Februarie anul acesta 42 de avioane de luptă Rafale în cadrul unui contract de 8,1 miliarde de dolari cu Franța. Contractul a fost anunțat de Ministerul francez al Apărării. Ca parte a seriei de acorduri, contractul include, de asemenea, dezvoltarea de submarine și muniții, făcând din Jakarta cel mai mare client francez de armament din regiune.

Scopul acordului dintre cele două state este acela de a permite Franței, care se consideră o putere maritimă globală, să își extindă  legăturile geopolitice în Indo-Pacific, după ce Statele Unite, Marea Britanie și Australia au creat anul trecut o nouă alianță strategică numită AUKUS.

„Parteneriatul nostru strategic va beneficia de pe urma aprofundării relațiilor noastre în domeniul apărării”, a declarat ministrul francez al Forțelor Armate, Florence Parly. „Comanda va transforma  Indonezia în cel de-al  doilea stat din regiunea Indo-Pacific, după India, care se bazează pe avioanele produse de firma franceză Dassault Aviation”, continuă Parly.

Un oficial al Ministerului francez al Apărării a declarat jurnaliștilor REUTERS în cadrul unui briefing că acordul privind avioanele, care va stimula producția firmelor Dassault Aviation, Safran (SAF.PA) și Thales , are o valoare de 8,1 miliarde de dolari. „O primă fază a acordului, peste șase avioane Rafale, va fi executată în următoarele luni, în timp ce restul de 36 vor fi livrate într-o etapă ulterioară, fie la sfârșitul acestui an, fie anul viitor” a adăugat el în februarie.

Dassault Aviation a declarat că acordul a marcat începutul unui parteneriat pe termen lung și le va permite să își intensifice rapid prezența în Indonezia.

Pe lângă avioanele de vânătoare, Indonezia a semnat și un memorandum de cooperare cu scopul dezvoltării de submarine, care a adus comanda de două nave Scorpene, produse de Naval Group.

Disputa cu privire la AUKUS

Topicul reprezintă un subiect sensibil pentru Franța, după ce Australia a anulat anul trecut un contract de submarine în valoare de mai multe  miliarde de dolari cu Parisul, lucru care i- determinat pe francezi să-și acuze aliații de trădare. Întrebat de jurnaliști dacă evoluțiile din jurul alianței AUKUS și achiziția eșuată a submarinelor australiene au influențat negocierile cu Indonezia, un purtător de cuvânt al ministerului francez al apărării a declarat: „Nu cred că a afectat, nici într-un fel, nici în altul”. Acesta a adăugat: „Avem o strategie de tip Indo-Pacifică, avem determinarea de a ne menține industria noastră de apărare și, prin urmare, de a exporta”.

Indonezia și-a exprimat și ea îngrijorarea cu privire la AUKUS, temându-se că utilizarea submarinelor cu propulsie nucleară ar putea spori tensiunile geopolitice în Asia de Sud-Est, o regiune în care China are o influență considerabilă. Cu toate acestea, ministrul indonezian al apărării a declarat că înțelege de ce a fost formată alianța. Țara încearcă de ceva vreme să își revizuiască flota aeriană îmbătrânită, care până în prezent include avioane F-16 de fabricație americană și avioane rusești Sukhoi Su-27 și Su-30.

Președintele indonezian Joko Widodo s-a întâlnit în februarie cu Parly și a salutat semnarea unor acorduri privind dezvoltarea de submarine, achiziția de sateliți și producția de muniții.