Infofinanciar > Lumea la zi > Vizita președintelui francez la Beijing. De ce vrea China ca Emmanuel Macron să creeze o prăpastie între UE și SUA
Lumea la zi

Vizita președintelui francez la Beijing. De ce vrea China ca Emmanuel Macron să creeze o prăpastie între UE și SUA

Emmanuel Macron, președintele Franței, și Xi Jinping, președintele Chinei (sursă foto: ndtv.com)
FOTO:ndtv.com

Liderul chinez Xi Jinping a avut un mesaj important pentru omologul său francez Emmanuel Macron, care a fost în vizită la Beijing în cursul acestei săptămâni. „Nu lăsați Europa să se lase atrasă în jocul Americii”.

Beijingul este dornic să evite ca UE să cadă și mai mult sub influența SUA, într-un moment în care Casa Albă urmărește o politică mai asertivă pentru a contracara puterea geopolitică și militară a Chinei.

Emmanuel Macron a fost întâmpinat cu fast de președintele Chinei

Războiul de un an al Rusiei împotriva Ucrainei a consolidat alianța dintre Europa și SUA, a zguduit comerțul global, a revigorat NATO și a forțat guvernele să se uite la ce ar mai putea merge brusc prost în afacerile mondiale. Acest lucru nu este binevenit la Beijing, care încă vede Washingtonul ca pe inamicul său strategic.

Săptămâna aceasta, contraofensiva Chinei a trecut la o viteză superioară, apelând la farmec. Xi l-a întâmpinat pe Emmanuel Macron în cel mai grandios cadru, în Marea Sală a Poporului din Beijing, împreună cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Acest lucru a contrastat puternic cu eforturile actuale ale Chinei de a ține la distanță înalții oficiali americani, mai ales după ce secretarul de stat american Antony Blinken și-a anulat o călătorie la Beijing în timpul dramei baloanelor de spionaj de la începutul acestui an.

Atât oficialii americani, cât și cei chinezi știu că politica Europei față de Beijing este departe de a fi stabilită.

Acest lucru reprezintă o oportunitate și un risc pentru ambele părți. În ultimele luni, oficialii americani au avertizat cu privire la dorința Chinei de a trimite arme în Rusia și au vorbit despre pericolele de a permite companiilor chineze de tehnologie accesul neîngrădit la piețele europene, cu un oarecare succes.

Platforma TikTok a fost interzisă pe dispozitele din instituțiile europene

TikTok, care este în cele din urmă deținut de chinezi, a fost interzis pe telefoanele guvernamentale și administrative într-o serie de locații din Europa, inclusiv în instituțiile UE de la Bruxelles. Presiunea americană a determinat, de asemenea, Olanda să instituie noi controale la export pentru vânzările de echipamente avansate de semiconductori către China, potriit politico.eu.

Cu toate acestea, chiar și von der Leyen, un fost ministru german al apărării, a respins ideea de a decupla complet Europa de economia chineză. Din perspectiva Beijingului, aceasta este încă o diferență semnificativă față de mediul comercial ostil promovat de SUA.

Chiar săptămâna aceasta, 36 de întreprinderi chineze și franceze au semnat noi contracte în fața lui Macron și Xi, în ceea ce presa de stat chineză a declarat că este un semn al „încrederii deloc în scădere a întreprinderilor europene în piața chineză”. Deși nu este deloc o declarație debordând de încredere, ar fi putut fi mai rău.

În ultimii doi ani, liderii europeni au devenit tot mai sceptici cu privire la traiectoria Chinei, exprimându-și consternarea față de modul în care Beijingul a gestionat pandemia de coronavirus, tratamentul protestatarilor din Hong Kong și al musulmanilor uiguri din Xinjiang, precum și față de sancțiunile impuse de China politicienilor europeni și amenințările militare împotriva Taiwanului.