Lumea la zi

Acord între Marea Britanie și Franța cu privire la trecerea migranților prin Canalul Mânecii. Contribuția englezilor depășește 70 de milioane de euro

Acord între Marea Britanie și Franța cu privire la trecerea migranților prin Canalul Mânecii. Contribuția englezilor depășește 70 de milioane de euro
sursa foto: NBC news

Marea Britanie și Franța au semnat astăzi un acord cu privire la trecerea graniței dintre cele două țări prin Canalul Mânecii. Acesta are ca scop intensificarea eforturilor de a împiedica trecerile ilegale ale graniței, ce pun în pericol viețile imigranților.

Acordul, în valoare de 72,2 milioane de euro, va intra în vigoare anul viitor, în vederea unei cooperări mai bune pentru oprirea trecerilor ilegale, în ambarcațiuni improvizate, care reprezintă un pericol pentru imigranții care trec granița, venind din țări precum Albania, Afganistan sau Iran.

„Este în interesul atât al guvernului britanic, cât și al celui francez, să lucreze împreună pentru a rezolva această problemă complexă”, a declarat ministrul britanic de interne Suella Braverman într-un comunicat după întâlnirea cu omologul său francez Gérald Darmanin la Paris, potrivit Reuters.

Marea Britanie va investi peste 70 de milioane de euro

Această decizie vine în contextul în care numărul migranților care fac această traversare periculoasă în ambarcațiuni improvizate a atins duminică un nou record, de peste 40.000 în acest an, potrivit guvernului britanic. Mai mult de jumătate dintre ei ar proveni din Albania, Afganistan și Iran.

Conform acordului, Marea Britanie va plăti Franței 72,2 milioane de euro în 2022-2023, în creștere față de suma de aproximativ 63 de milioane de euro din acest an. În schimb, Franța se angajează să mărească cu 40% creșterea numărului de ofițeri care patrulează pe plajele franceze. Un număr suplimentar de 350 vor fi desfășurați în următoarele luni.

„Nu există soluţii rapide, dar acest nou aranjament va însemna că putem creşte semnificativ numărul jandarmilor francezi care patrulează pe plajele din nordul Franţei şi ne vom asigura că ofiţerii britanici şi francezi lucrează mână în mână pentru a-i opri pe traficanţii de persoane”, a adăugat aceasta, potrivit AlephNews.

Guvernul britanic a declarat că ofițerii britanici vor fi, de asemenea, încorporați în camerele de control conduse de francezi și vor fi pentru prima dată pe teren cu omologii lor pentru a îmbunătăți coordonarea și schimbul de informații.

Acordul are ca scop sporirea securității în porturi cu mai multă tehnologie de supraveghere, drone, echipe de câini de detecție, camere de supraveghere și elicoptere. De asemenea, se promite sprijin pentru centrele din Franța destinate migranților ale căror călătorii sunt împiedicate. Cu toate acestea, nu există nicio țintă privind numărul de ambarcațiuni care urmează să fie interceptate, pe care guvernul britanic ar fi dorit să o includă, potrivit presei britanice.

Un nou grup operativ va fi înființat pentru a încerca să inverseze „creșterea recentă a numărului de cetățeni albanezi și de grupuri de crimă organizată care exploatează rutele de migrație ilegală către Europa de Vest și Regatul Unit”, se arată în declarație.

Noul acord prevede crearea de noi centre de primire pentru migranți în sudul Franței pentru a descuraja persoanele care traversează Mediterana să se îndrepte spre nord, spre Calais, și pentru a oferi în schimb „alternative sigure”.

Autoritățile franceze sunt depășite de fluxul migranților

Franța spune că a reușit să împiedice peste 30.000 de călătorii cu ambarcațiuni mici în Canalul Mânecii în acest an, dar provocarea de a patrula sute de kilometri de coastă nordică este imensă.

Tragediile umane implicate au devenit evidente în noiembrie 2021, când o barcă pneumatică s-a răsturnat în Canalul Mânecii, provocând moartea a 27 dintre cei 30 de migranți aflați la bord.

Cel puțin 140 de migranți au fost salvați din Canalul Mânecii în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, potrivit lui Pierre-Henri Dumont, un deputat pentru zona Calais din partea partidului de dreapta Republicanii. „În fiecare noapte este așa”, a declarat el pentru FranceInfo, înainte de confirmarea acordului dintre Marea Britanie și Franța.

El a acuzat autoritățile franceze și europene de inactivitate în lupta împotriva traficanților de persoane despre care a spus că sunt „în mare parte albanezi”, potrivit EuroNews.