Lumea la zi

Luptă strânsă pentru Senatul SUA! Democrații și republicanii sunt la egalitate cu câte 49 de locuri

stirileprotv.ro
stirileprotv.ro

Democrații președintelui american Joe Biden s-au apropiat de păstrarea controlului asupra Senatului, cu o victorie preconizată în Arizona în urma alegerilor de la jumătatea mandatului.

La trei zile după ce americanii au votat, CBS, partenerul american al BBC, estimează că democratul Mark Kelly l-a învins pe contracandidatul republican Blake Masters.

Astfel, Senatul ar rămâne cu 49 de locuri pentru democrați și 49 de locuri pentru republicani.

Doar secțiile din Nevada și Georgia nu au fost încă decise

În Nevada, numărul de voturi este strâns la egalitate, în timp ce cursa din Georgia va fi decisă luna viitoare, în urma unui tur de scrutin.

În cazul în care democrații vor câștiga oricare dintre cele două curse rămase, ei vor rămâne în controlul Camerei superioare a Congresului, deoarece vicepreședintele SUA poate vota în numele lor pentru a obține un vot de departajare.

Republicanii ar putea prelua în continuare controlul Camerei Reprezentanților a SUA, deoarece voturile continuă să fie numărate în câteva districte după alegerile de marți.

În cazul în care republicanii vor câștiga una sau ambele camere ale Congresului, ar putea zădărnici o mare parte din agenda dlui Biden.

Dl Kelly, un fost astronaut a cărui soție, Gabby Giffords, a supraviețuit unei tentative de asasinat când era deputat în SUA, a fost ales pentru prima dată în urmă cu doi ani pentru a îndeplini restul mandatului de senator al regretatului John McCain.

Într-o declarație, dl Kelly a spus: „Încă din prima zi, această campanie a fost despre numeroșii locuitori din Arizona – democrați, independenți și republicani – care cred că trebuie să lucreze împreună pentru a face față provocărilor semnificative cu care ne confruntăm.

„Este exact ceea ce am făcut în primii mei doi ani de mandat și ceea ce voi continua să fac cât timp voi fi acolo”, conform BBC.

Tema fraudei, din nou adusă la alegerile din SUA

Dl Masters, un capitalist de risc în vârstă de 36 de ani, fusese susținut de fostul președinte Donald Trump, fără experiență politică. El a refuzat să accepte rezultatele alegerilor din 2020 și a repetat afirmații false de fraudă electorală.

Campania lui Masters nu a recunoscut imediat înfrângerea, în timp ce diverși republicani au afirmat că numărarea voturilor a fost afectată de fraudă și incompetență.

Cu toate acestea, oficialul electoral Bill Gates, el însuși un republican, a cerut tuturor celor implicați să se „calmeze puțin și să reducă retorica”.

Rezultatul este o nouă lovitură pentru republicani, care sperau la un „val roșu” – o răsturnare de situație electorală care ar fi adus o mustrare dură președintelui Joe Biden și democraților.

În timp ce partidul a înregistrat câștiguri modeste și rămâne favorit să câștige Camera Reprezentanților, Senatul a rămas foarte disputat, iar democrații au avut rezultate mai bune decât se așteptau.

Dl Biden a declarat că alegerile au fost o „zi bună” pentru democrația americană.