Lumea la zi

Dinamica alegerilor intermediare din SUA! Democrații și Republicanii își pot împărți Senatul în mod egal

mediafax.ro
FOTO: mediafax.ro

Situația politică din Statele Unite încă se joacă! Configurația Senatului va fi decisă în urma numărării voturilor din trei state cheie. Cert este că democratul John Fetterman și asigurat statutul de câștigător în interiorul partidului, după ce acesta a câștigat Pennsylvania și a obținut cel de-al 48-lea loc, în timp ce senatorul Ron Johnson a obținut la rândul său realegerea.

Dinamica distribuirii scaunelor în Senat în momentul de față este de 48 de locuri pentru democrați, iar republicanii au 49. Prin urmare, cele trei locuri rămase vor fi disputate în circumscripțiile Arizona, Georgia și Nevada, însă dacă democrații își vor asigura Victoria în cele două din trei competiții rămase, partidele vor avea același număr de senatori, dar controlul Senatului va fi asigurat de democrați.

Lupta politică încă nu s-a încheiat în Nevada

Lupta este foarte strânsă din moment ce în Arizona și Nevada un număr semnificativ de voturi încă nu au fost numărate.

În Nevada lupta politică se dă între senatoarea democrată Catherine Cortez Masto și republicanul Adam Laxalt. Cel din urmă conduce după numărarea a 80% voturi, însă, avantajul nu poate fi considerat unul hotărâtor din moment ce un număr mare de buletine de vot nu au fost centralizate și pot ajunge în tabăra democraților.

Cele mai populate comitate ale statului, Clark County și Washoe nu vor demara procedurile de numărare a voturilor primite prin corespondență, în ziua alegerilor, decât cel mai devreme miercuri seara. Populația statului Nevada este concentrată în cele două comitate într-o proporție de 90%. De asemenea, voturile care au ștampila Poștei Statelor Unite vor fi livrate oficialilor electorali cel târziu până pe 12 noiembrie.

În Arizona situația nu diferă cu mult față de cea din Nevada, după numărare a 70% din voturi, senatorul democrat Mark Kelly este în avantaj, dar este de așteptat ca avansul să se reducă.

În comitatul Maricopa din Arizona, cel mai mare, buletinele de vot prin corespondență, returnate în ziua alegerilor, vor fi numărate cel mai devreme în această seară. Șeful biroului electoral din comitatul Maricopa, Stephen Richer, a susținut că oficialii au primit în cursul zilei de marți 275.000 de buletine de vot prin corespondență, un număr imens de altfel.

Buletinele de vor din comitatul Maricopa vor fi renumărate

Buletinele de vot, din Maricopa, care nu au fost validate din cauza erorilor tehnice trebuie renumărate în secțiile de votare centrale.

În Georgia, lupta pentru Senat se dă între democratul Raphael Warnock și republicanul Herschel Walker, cel din urmă este devansat, la limită de Warnock. Se pare că în acest stat, pe 6 decembrie, va avea loc un al doilea tur de scrutin.

Deși, 98% din voturi au fost numărate, Associated Press nu a indicat clar că lupta politică va fi tranșată în cel de-al doilea tur, însă majoritatea celor din stat se așteaptă ca lucrurile să curgă în această direcție:

„ În timp ce oficialii încă fac munca detaliată de numărare a voturilor, considerăm că putem spune cu siguranță că va avea loc un tur de scrutin pentru Senatul SUA aici, în Georgia, programat pentru 6 decembrie”, a scris în această dimineață pe Twitter, Gabriel Sterling, un înalt funcționar din cadrul biroului secretarului de stat.

Dacă cele două partide își revendică Arizona și Nevada, iar Georgia ajunge în cel de-al doilea tur de scrutin, controlul Senatului se va tranșa din nou la competiția din 6 decembrie, potrivit stiripesurse.ro.