Infofinanciar > Lumea la zi > Lukaşenko, mândru de cadoul din Rusia! „Bombele sunt de trei ori mai puternice decât cele din Hiroshima”
Lumea la zi

Lukaşenko, mândru de cadoul din Rusia! „Bombele sunt de trei ori mai puternice decât cele din Hiroshima”

evz.ro
sursa foto evz.ro

Este prima desfășurare a Moscovei de astfel de focoase – arme nucleare mai puțin puternice cu rază mai scurtă de acțiune, care ar putea fi potențial utilizate pe câmpul de luptă – în afara Rusiei de la căderea Uniunii Sovietice.

„Avem rachete și bombe pe care le-am primit de la Rusia”, a spus Lukașenko într-un interviu acordat postului de televiziune rusesc Rossiya-1, care a fost postat pe canalul Telegram al agenției de știri de stat Belta.

„Bombele sunt de trei ori mai puternice decât cele aruncate asupra Hiroshima și Nagasaki”, a spus el, vorbind pe un drum dintr-o poiană cu vehicule militare parcate în apropiere și un depozit militar vizibil în fundal.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia, care va păstra controlul asupra armelor nucleare tactice, va începe să le desfășoare în Belarus după ce vor fi pregătite instalații speciale de depozitare pentru a le găzdui.

„Ridic receptorul şi oriunde se află, el răspunde”, a spus Lukaşenko, referindu-se la Putin. „Dacă el sună, răspund oricând. Nu este deloc o problemă să coordonăm lansarea unei astfel de lovituri”, a afirmat liderul belarus, conform interviului menţionat, postat şi pe contul de Telegram al agenţiei oficiale de presă belaruse Belta, potrivit ȘtirileProTv.

Acţiunea Rusiei este urmărită îndeaproape de SUA

„Avem rachete şi bombe pe care le-am primit de la Rusia”. „Bombele sunt de trei ori mai puternice decât cele (lansate asupra) din Hiroshima şi Nagasaki”, a spus susţinut liderul belarus, referindu-se la cele două bombe atomice lansate de SUA asupra Japoniei în 1945, soldate cu peste 100.000 de morţi.

Este vorba de prima mutare în afara Rusiei de la căderea Uniunii Sovietice a unor astfel de focoase, arme nucleare cu rază de acţiune mai scurtă şi mai puţin puternice, care potenţial pot fi utilizate pe câmpul de luptă.

Acţiunea Rusiei este urmărită îndeaproape de SUA şi de aliaţii ei, precum şi de către China, care în mod repetat a avertizat împotriva folosirii armelor nucleare în războiul din Ucraina.

Rusia, care va păstra controlul asupra armelor nucleare tactice, va începe să le desfăşoare în Belarus după ce vor fi pregătite spaţiile speciale de depozitare pentru a le găzdui, declarase vineri şi Putin, care anunţase încă din martie că a acceptat desfăşurarea de arme nucleare tactice în Belarus, evocând desfăşurarea de către SUA a unor astfel de arme într-o serie de ţări europene de-a lungul mai multor decenii.

SUA au criticat decizia lui Putin, dar au declarat că nu intenţionează să îşi modifice propria poziţie cu privire la armele nucleare strategice şi că nu au văzut niciun semn că Rusia s-ar pregăti să utilizeze arma nucleară.

Preşedintele belarus, care a permis ca ţara sa să fie folosită de către forţele ruse care atacă Ucraina, ca parte a ceea ce Moscova numeşte „operaţiunea sa militară specială”, a apreciat că arma nucleară ar acţiona ca un factor de descurajare împotriva unor potenţiali agresori.